Manželské krize ve středověku: Místo terapie drsný souboj, poraženou ženu pohřbili zaživa

Manželské krize ve středověku: Místo terapie drsný souboj, poraženou ženu pohřbili zaživa
Zdroj: Wikimedia Commons/Hans Talhoffer, Public domain

Dnes se spory mezi páry řeší u terapeutů a v manželských poradnách. Když dojde na rozvod, nastoupí soud. V temných dobách středověku tomu ale tak nebylo. Kdo se nesnesl se svým protějškem, vzal do ruky kámen a kyj a zúčastnil se souboje.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 12. 2021 12:00

Tato praxe byla běžná především v Německu. Později se rozšířila i do zbytku Evropy. Souboj totiž uznával i soud a díky tomu nabyl na své vážnosti. Nešlo, samozřejmě, o neřízenou bitku, vše mělo svá přísná pravidla.

Souboj místo rozvodu

Souboj byl velmi populární metodou, jak vyřešit prakticky všechny problémy. Nevyužívali jej ale pouze chrabří rytíři, jenž se snažili uchránit čest svých vyvolených, anebo se pomstít člověku, který je urazil. Svým způsobem fungoval i jako manželská terapie.

Toto privilegium však příslušelo výhradně mužům. Žena mohla souboj využít pouze v případě, že se potřebovala bránit nebo byla obviněná z trestného činu. Než ale došlo na fyzickou potyčku, měl pár dva měsíce na to, aby se usmířil. Pokud to nepomohlo, nastal čas “zkřížit meče.”

Souboj o vztah

Během souboje musel muž vlézt do vykopané díry a nechat si k tělu přivázat jednu paži. Žena se naopak nemusela podrobit žádnému omezení. Pohybovala se zcela volně a v ruce třímala pytel naplněný čtyřmi až pěti kameny. Muž měl k dispozici jen obyčejnou hůl. Následně se na sebe obě strany vrhly. Prohrál ten, kdo neměl sílu již nadále bojovat. Jako v ringu. Nutno dodat, že častěji vítězily ženy.

Ohánění se holí z jámy nebylo zrovna snadné. Připomínalo to past, kdy byl člověk vydán napospas svému nepříteli. Rána s pytlem plným kamení musela manžela přinejmenším na několik vteřin vyřadit z boje.

Poprava, nebo pohřbení zaživa

Z každého souboje vzejde jen jeden vítěz. Přežije vždy ten silnější. V tomto případě na něho čekala svoboda a život. Poražený musel čelit smrti. Pro muže byla připravená poprava na náměstí. Pokud prohrála žena, čekalo ji pohřbení zaživa. Během 16. století naštěstí manželské souboje zcela vymizely.

Zdroje informací:

Historyofyesterday.com: Couples Had An Unusual Way Of Resolving Disputes During The Middle Ages

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články