Manželské vězení: V rumunském městečku míří páry za mříže, prý to pomáhá vztahu

Manželské vězení: V rumunském městečku míří páry za mříže, prý to pomáhá vztahu
Zdroj: Wikimedia Commons/Mihai Raducanu, CC BY-SA 4.0
Rumunské město Biertan ovládala evangelická církev, která nerada povolovala rozvody.Pro účely prevence vzniklo v místním opevněném kostelíku manželské vězení.Pod zámkem měl pár strávit šest týdnů. Když se ani poté nedohodli, následoval rozvod.Údajně měla tato metoda selhat pouze jednou.+ 1 fotka+ 2 fotky

Rozvody nejsou nic neobvyklého, dalo by se dokonce říci, že jsou na vzestupu. V malém rumunském městečku Biertan se ale k způsobu, jak znovu nabýt svobodu, stavěli vždy velmi skepticky. Když se chtěl nějaký pár rozvést, putoval do vězení. Tam měli oba dostatek času, aby si vše vyříkali a přišli k rozumu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 11. 2021 14:00

Nejznámější atrakcí Biertanu je opevněný kostel z 15. století, neboť právě v něm je vybudováno malé “manželské vězení”. Ač se může tato metoda zdát přinejmenším bizarní, je zřejmě účinná. Někteří lidé o ni mají zájem i dnes.

Prevence proti rozvodům

Manželské vězení byla v podstatě malá místnost vybavená jen těmi nejnutnějšími věcmi - stůl, židle, skříň a postel. Mezi 16. a 19. stoletím byl život v městečku řízen evangelickou církvi, takže když se chtěl pár rozvést, musel za biskupem. Ten manžele poslal do kostela, kde měli po dobu šesti týdnů rozjímat nad svým rozhodnutím.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Visit Biertan (@visit_biertan)

Účelem tohoto opatření bylo, aby si mezi sebou vyřešili své neshody. Pokud se ale ani tam neudobřili, byl rozvod s konečnou platností povolen. Byl však výhodný zejména pro manželku. Bývalý choť jí pak totiž musel vyplácet polovinu svého měsíčního výdělku. Jako živitel rodiny musel zajistit ženě a dětem důstojný život. Jestliže se ale muž záhy znovu oženil, exmanželka nedostala nic. Tento scénář údajně nastal jen jednou. V ostatních případech splnilo vězení svou roli.

Hladem proti rozvodu

Spekulovalo se, že se mnohdy manželské páry usmířily jen na oko, neboť zvítězila praktická stránka věci. Šest týdnů byla poměrně dlouhá doba. Zvláště na jaře a v létě. Pokud se lidé přestali starat o úrodu, mohli jí mít v zimě nedostatek. Všichni se proto chtěli co nejdříve vrátit zpět do práce.

A právě kvůli možnému hrozícímu hladu byl na obě znesvářené strany vyvíjen nátlak i ze strany příbuzných. Zatímco dnes se takovéto problémy řeší u vztahových terapeutů a sezení mnohdy trvají i několik měsíců, tehdy se razil zcela jiný přístup: Prostě to nějak vyřešte, a hlavně rychle.

Nefunkční, ale stále žádané

Manželské vězení dnes již oficiálně neslouží svému původnímu využití. Stalo se z něj muzeum a atrakce pro turisty. Ulf Ziegler, současný duchovní Biertanu, ale tvrdí, že občas se najde manželský pár, jenž má zájem tuto metodu na usmíření využít. A proč také ne. Jen se základním vybavením a bez výdobytků moderního světa si lze konečně vyříkat i to, na co předtím kvůli hektickému způsobu života nebyl čas.

Zdroje informací:

Wikimedia.org: Biertan

Ancient-origins.net: Locked Into A Relationship: The Medieval Remedy For Divorce Still Requested In Romania

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články