Poslední cesta Sedícího býka: Došlo na mystický obřad jeho pravnuka i analýzu DNA

Poslední cesta Sedícího býka: Došlo na mystický obřad jeho pravnuka i analýzu DNA
Zdroj: Wikimedia Commons/David F. Barry, Photographer, Bismarck, Dakota Territory, Public domain

Slavný indiánský náčelník Sedící býk by si patrně přál důstojnější smrt, než bylo zastřelení policií v průběhu razie v indiánském táboře. A aby toho nebylo málo, přes 100 let trvalo, než se jeho vlasy a kalhoty vrátily do rukou rodiny.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 14. 11. 2021 15:00

Život Sedícího býka je docela známý. Méně se ovšem ví o tom, jak některé z jeho ostatků skončily v Smithsonově muzeu, kde je pak v 90. letech náhodou objevili antropologové.

Kdo okradl Sedícího býka?

Žádná historická kniha nikdy neuvedla, že Sedícímu býkovi byl odebrán pramen vlasů a kalhoty," vysvětluje Bill Billeck ze Smithsonova muzea. Jeho kolegové sice už v polovině 90. let věděli, že kalhoty patří Sedícímu býkovi, ale netušili, jakým způsobem se do instituce dostaly a jestli je lze legálně vrátit.

Naše záznamy ukazovaly, že pramen vlasů a kalhoty jsou zapůjčené od muže s příjmením Deeble, ale neměli jsme tušení, kdo to je," říká Billeck. A proto se pustil do pátrání. Následně zjistil, že Horace Deeble byl americký armádní chirurg, který v roce 1890 ukradl mrtvému Sedícímu býkovi pramen vlasů a z těla ještě stáhl kalhoty. Po konzultaci s americkou armádou přišel Billeck na to, že Deeble k tomu neměl oprávnění. To znamenalo, že muzeum mohlo pozůstatky legálně vrátit. Jenže komu?

Potomci Sedícího býka

Billeck pak objevil muže jménem Ernie LaPointe, který dokázal doložit, že je pravnukem Sedícího býka. Ernie ani jeho rodina neměli tušení, že Deeble vzal kalhoty a vlasy z těla jejich předka. Proto je tato informace zpočátku šokovala.

Udělali jsme obřad s vlasy, abychom přivedli ducha mého pradědečka a nechali ho, aby nám řekl, že toto jsou skutečně jeho předměty a co bychom s nimi měli dělat," řekl LaPointe. Ale došlo také na vědu. LaPointe dal po obřadu vzorek vlasů molekulární antropoložce Eske Willerslev, která potvrdila, že Ernie i jeho sestry jsou doopravdy potomci Sedícího býka. Ostatky slavného indiánského náčelníka se tak po víc než 100 letech vrátily zpátky k rodině. Jeho duch snad už nalezl klid.

Zdroje informací:

Smithsonianmag.com: New Study Adds to Decade-Old Repatriation of Sitting Bull’s Belongings

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články