5 fází rozkladu těla: Krutá pravda o tom, co se s námi děje, když naposledy vydechneme

5 fází rozkladu těla: Krutá pravda o tom, co se s námi děje, když naposledy vydechneme
Zdroj: Freepik

Lidské tělo je komplexní, složitý a dobře promazaný stroj. Ale bez ohledu na to, jak je dobře sestrojeno, nevydrží věčně. Nejdříve přestane fungovat jedna “součástka” a po čase se porouchají další. Pak následuje nevyhnutelné: zastavení provozu neboli smrt. Co se poté děje s naším tělem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 11. 2021 09:00

Procesy, kterými se lidské tělo takzvaně navrátí zpět do země, jsou pro mnohé vědce fascinující. Není divu, že vznikly i farmy, na nichž jsou ostatky dobrovolníků vystaveny povětrnostním podmínkám, aby bylo možné zkoumat přirozený rozklad, který zahrnuje až pět fází. Jaké to jsou?

První fáze rozkladu těla

Když člověk naposledy vydechne, vypne se mozek i vnitřní orgány. Dojde také k zastavení toku krve, což zapříčiní ztuhnutí svalů. Rigor mortis nastává obyčejně do čtyř hodin od úmrtí, záleží však na tom, jaké okolní teplotě je mrtvola vystavena.

Přirozené bakterie, jež nám pomáhají s trávením, ve střevech začnou požírat jejich výstelku. Rozloučí se i buňky, a to ve velkém stylu. Začnou samy sebe rozkládat, jinými slovy samy sebe snědí. Tomuto procesu se říká autofagie. Ani jeden z těchto procesů nelze pozorovat holým okem, následující etapu ale již ano.

Druhá fáze rozkladu těla

K další etapě rozkladu dochází po 48 hodinách od smrti. Bakterie v těle se začnou množit a produkovat plyny, které se usazují ve ve vnitřnostech. Za živa se tohoto problému člověk lehce zbaví, tedy pokud možno někde v soukromí, mrtvému se kvůli tomu začne nadýmat tělo. Někdo by mohl namítnout, že to přece není až tak strašné. Jenomže ono to má pokračování...

Plyny se v těle nahromadí až do bodu, kdy začnou z úst, konečníku a nosu vytlačovat tělní tekutiny. Ty jsou potravou pro různé larvy a hmyz, který se nyní rojí i uvnitř těla. Dojde také k roztržení kůže a otoku jazyka a očí. A kdo si za života pěstoval dokonalé opálení, bude to mu po smrti platné jako zimník, pigment totiž dostane šedivý nádech. Součástí je samozřejmě i nelibé aroma. Nejintenzivnější je mezi druhým a šestým dnem rozkladu.

Třetí fáze rozkladu těla

Nateklá mrtvola se v této fázi vyfoukne jako měch, jako byste stlačili dudy. Bakterie a hmyz začnou ještě intenzivněji požírat tělo a pozvou si na hostinu i vzdálené příbuzné, které dlouho neviděli. Zápach linoucí se ze sloučenin produkovaných rozkladem lze přirovnat k hromadnému emailu, jenž zve hosty na párty roku. A bude se i tančit.

Červi začnou v těle rejdit a skotačit tak moc, že se ostatky budou svíjet v bizarním rytmu. Ale každý večírek někdy skončí a až dojde jídlo, odejde i hmyz. Tehdy se začnou rozkládat vnitřní orgány. Nejprve se poroučí střeva. Nejdéle bude odolávat prostata a děloha. Většina kůže je pryč. Nyní se nabízí pohled na svaly, šlachy a kosti.

Čtvrtá fáze rozkladu těla

Během následujících dvou týdnů se začne tělo zmenšovat. Dostaví se totiž “uklízeči”. Velcí brouci a další mrchožrouti ohlodají z kostí všechny zbytky. Teď je ve vzduchu cítit aroma sýru. To je způsobeno kyselinou máselnou, která zlikviduje úplně poslední zbytky svalů, které se už nehodily ani havěti. Jestliže někdo zemřel, kupříkladu, někde na louce a nikdo si tlející mrtvoly nevšiml, bude pod ní zem vypadat jako po jaderném výbuchu. Bakterie, plyny a kyseliny si vyberou na rostlinstvu svou daň.

Pátá fáze rozkladu těla

K poslední fázi dochází zpravidla do tří týdnů od smrti. Tento proces ale zásadně ovlivňuje okolí a klima, v nichž se ostatky nacházejí. Za necelý měsíc k ní dojde při rozkladu venku, při pohřbu do země musíme počítat až s rokem. Nyní zůstaly prakticky jenom kosti. A vlasy, alespoň většina z nich. Pokud má ke kostře přístup slunce, zbělá. Když se rozpadne i ona, je cyklus života nadobro dokončen...

Zdroje informací: 

Grunge.com: What Are The Five Stages Of Decomposition

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články