Podivuhodný příběh Roberta Nelsona: Opravář televizí zmrazil 9 lidí, pak mu došly peníze a led

Podivuhodný příběh Roberta Nelsona: Opravář televizí zmrazil 9 lidí, pak mu došly peníze a led
Zdroj: Profimedia

Robert Nelson nebyl ničím výjimečný. Živil se opravováním televizí. Měl však jeden neobvyklý koníček - kryoniku. Věřil, že když se lidé nechají zmrazit, budou v budoucnosti oživeni díky léku na stárnutí. Vyšla mu jeho teorie?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 09. 2021 11:00

Nelson nebyl sám, kdo se o kryoniku zajímal. Brzy se ocitl ve středu nového hnutí, které v roce 1967 zmrazilo svého prvního člověka. Jak toho dosáhl? Vždyť neměl odborné ani vysokoškolské vzdělání.

Od oprav televizí po kryoniku

Nelsonův život byl "zajímavý" již od samotného počátku. Otec odešel od rodiny ještě před jeho narozením. Místo otčíma brzy obsadil mafián John “Fats” Buccelli, který byl v roce 1950 uvězněn za třímilionovou loupež. Lépe na tom nebyla ani jeho matka. Ta zase holdovala alkoholu.

Robert, na rozdíl od svých rodičů, prokazoval určitou míru nadání, nakonec se ale rozhodl živit opravami televizí. Ve volných chvílích rád četl. Když narazil na knihu Roberta Ettingera s názvem The Prospect of Immortality, změnil se jeho pohled na svět. Ettinger v ní odtajnil teorii, podle které jde smrt vyléčit. Nelson byl jeho učením doslova posedlý. Dokonce se kvůli tomu stal členem zájmové skupiny s názvem Kalifornská kryonická společnost. A aby toho nebylo málo, setkal se i s autorem publikace, který se po své smrti nechal sám zmrazit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Undead Matter (@undead_matter)

Prezidentem se stal díky náhodě

Pravdou je, že Robert Nelson nebyl jen ledajakým členem společnosti. Nejprve si myslel, že mu členství nepřiklepnou, nakonec z něj udělali rovnou prezidenta. A vlastně proč ne. Celá společnost byla složená ze snílků, kteří chtěli zažít idylickou budoucnost, jenž slibovaly sci-fi předpovědi šedesátých let. A Nelson byl ze všech nejangažovanější.

Aby dokázali, že jejich věc, za kterou bojují, je správná, potřebovali dobrovolníka. Stal se jím třiasedmdesátiletý profesor psychologie James Bedford. Kvůli rakovině ledvin měl před sebou už jenom pár měsíců života. Souhlasil s tím, aby byl po smrti zakonzervován pomocí ledu. Celá procedura byla ale mnohem náročnější, než se zprvu zdálo. Nelson neměl v té době ještě hotový prototyp “kryonické rakve”. Tělo profesora tak bylo na nějaký čas ochlazováno ledem, který Robertovi známí vyškrábali ze svých mrazáků.

První člověk u ledu

Když byla kryonická rakev konečně hotová, dočkal se Bedford “oficiálně” zmražení. Do krku mu byla vstříknutá nemrznoucí směs, kyslík byl zase do jeho těla pumpován přístrojem zvaným železné srdce. Tentýž postup se opakoval u dalších dobrovolníků. Jejich ostatky byly uloženy do kapsle vystlané polystyrenem a naplněné suchým ledem.

V roce 1970 koupil Nelson kryptu na hřbitově Oakwood Memorial v Chatsworthu. Chtěl zde uchovat těla dalších členů společnosti. Po čase mu ale začaly docházet peníze. O několik let později přestal do krypty za celkem devíti zmrzlíky docházet. Správa hřbitova následně vchod zamaskovala a začala tvrdit, že zde k žádným pokusům s kryonikou nikdy nedošlo. Rodiny pozůstalých si to ale nenechaly líbit a zažalovaly jej o osm set tisíc dolarů. Nelson by to nikdy nesplatil, a tak si změnil jméno a odstěhoval se. Ke své minulosti se vrátil až v pamětech.

Čekání na život

Bedfordovo tělo bylo v roce 1991 přemístěno do Kalifornie díky nadaci Alcor Life Extension Foundation. Jeho ostatky byly údajně velmi dobře zachovány, dokonce měl vypadat mladší. Nyní, spolu s dalšími 148 zmrazenými mrtvolami “čeká” na to, zda se Nelsonovy předpovědi vyplní a věda pokročí natolik, aby jej mohla znovu oživit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Cryonics

Allthatsinteresting.com: How A TV Repairman, A Mortician, And A Ragtag Crew Of Futurists Cryonically Froze The First Man

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články