Karla (55): Určila jsem dceři budoucnost. Nezajímalo mě, co si přeje ona, a teď trpíme obě

Karla (55): Určila jsem dceři budoucnost. Nezajímalo mě, co si přeje ona, a teď trpíme obě
Zdroj: Freepik.com

Karle se narodila dcera ve stejnou dobu jako její nejlepší kamarádce Šárce syn. Děti spolu vyrůstaly a vlivem matek chodily i do stejné školky a školy. Karla si přála, aby se její dcera provdala za kamaráda z dětství. Stalo se. Jak se na to dívá dnes?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 07. 11. 2020 15:00

S mojí nejlepší kamarádkou Šárkou jsme své dětičky přivedly na svět s rozdílem pouhého týdne. Nám se narodila dcera Johanka a kamarádce chlapeček Sebastian. Už od začátku jsme spolu trávili hodně času.

Kamarádi od plenek

Během mateřské dovolené jsme chodily s dětmi na procházky každý den. Předávaly jsme si svoje poznatky. Když děti trochu odrostly, bylo vidět, že se mají rády. Už ve dvou letech mezi nimi vznikl jakýsi vztah. Jednou jsem pronesla větu: „Třeba se ti dva jednou vezmou.“ Když to vidíte ve filmu, přijde vám to úžasné.

Se Šárkou jsme se dohodly, že děti dáme i do stejné školky. Jakmile přišly na řadu kroužky, vždycky jsme se spolu poradily, aby chodily na stejné. Co se týkalo dovolených, tak i na ty naše rodiny jezdily společně. Z našich dětí se stali přátelé. Byla jsem na tu situaci velmi hrdá, protože mít kamaráda od plenek, to se mi velmi líbilo.

Bylo jasné, že až přijde nástup do školy, nemůže to být jinak, než že budou děti chodit spolu. To samé platilo i při výběru střední školy. Bylo to trochu těžší, protože už to nebyly malé děti, ale skoro dospělé osoby, které měly svůj názor. Já byla bohužel velmi nekompromisní. Jakmile Johana pronesla svoje přání, já to zamítla se slovy, že půjde tam, kam Sebastian.

Zakazovala jsem jí jiné kluky

Moje představa o tom, jak se jednoho dne vezmou a budou spolu šťastně žít, se trochu rozplývala. Když se mi dcera přiznala, že se zamilovala do jednoho kluka ze školy, snažila jsem se jí vztah rozmluvit. Jako argument jsem použila kamaráda z dětství.

Když jsme šly jednou se Šárkou na skleničku, řekla mi, že se jí Sebastian svěřil, že miluje naši Johanu. Tato zpráva mě velmi potěšila. Najednou moje představa nebyla tak nereálná. Doma jsem to okamžitě řekla Johaně. Neprojevila takové nadšení, jaké jsem očekávala.

Pokud tě miluje a bude si tě chtít vzít, ty řekneš ano,“ přikázala jsem jí. Nemyslela jsem na ni, ale na to, že já to chci. Normálně se se Sebastianem vídali, ale Johana ho nemilovala. Po střední škole se na nějaký čas odloučili, protože každý nastoupil do jiné práce.

Udělala jsem velikou chybu

Šárka mi jednoho dne volala celá smutná, že Sebastian požádal Johanu o ruku a ona odmítla. Byla jsem z toho velmi rozčarovaná. Musela jsem s ní okamžitě mluvit. Ve vzteku jsem za ní jela. Jakmile otevřela dveře, spustila jsem na ni: „Jak si to jako představuješ? Prostě si ho vezmeš a basta. Pokud ne, vydědím tě!“  A odjela jsem.

Večer mi volala Šárka celá nadšená, že Johana si to asi rozmyslela a bude svatba. Jako největší sobec jsem slavila tento úspěch. To, že je dnes dcera velmi nešťastná a žije s někým, koho nemiluje, je moje vina. Náš vztah se velmi změnil a já bych ráda svoje rozhodnutí změnila. Nejde to, protože Johana je těhotná.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články