Jana (32): Nechtěla jsem, abychom o vše přišli, tak jsem udělala hroznou věc. Musela jsem

Jana (32): Nechtěla jsem, abychom o vše přišli, tak jsem udělala hroznou věc. Musela jsem

Janě se jednoho dne obrátil život vzhůru nohama. Dozvěděla se od manžela, že se zadlužil takovým způsobem, pro který již neměl řešení. Jana se rozhodla jednat.

Tereza Procházková
Tereza Procházková 09. 10. 2020 11:00

Jmenuji se Jana, mám skoro tříletou dceru Agátu a manžela Honzu. Miluji ho z celého svého srdce a v životě bych ho nepodvedla. Myslela jsem si, že nám nic nechybí, ale lež má krátké nohy, i když v Honzově případě to trvalo rok a půl.

Neměla jsem o tom ponětí

Honza se totiž přede mnou rozbrečel, že mi musí něco říct. Vyděsilo mě to, brečet jsem ho viděla jednou v životě. Prozradil mi, že má několik úvěrů a lichvářských půjček a dostal se do bludného kruhu, kdy půjčky splácel půjčkami, protože se mu občas nedařilo, občas klient zaplatil pozdě a on musel zase poplatit svoje věci, a tak to řešil tímto způsobem.

Brečel, že je na dně, omlouval se, že mi lhal a vykřikoval slova jako insolvence, exekuce a nejvíc mě bodlo u srdce, když řekl: „Měli bychom se rozvést, jen papírově, abych vás nestáhl s sebou.“

Nechápu, proč to udělal

Byla jsem v šoku. Honza mi ukázal všechny dlužné částky a já šla do mdlob. „Jak sis mohl půjčit od takových společností? Přeplatíš víc než půlku, to neumíš počítat?“ ale bylo to už zbytečné. Přitom jeho výplata byla dobrá, ale nezbylo mu nic, protože po zaplacení auta, záloh a DPH neměl na splacení celých půjček a musel je za šílené částky odsouvat na další měsíce.

Honza mi řekl, že musí do tří týdnů sehnat přes tři sta tisíc, jinak bude zle. Jenže sehnat takové peníze nešlo. Zkoušela jsem si zažádat o půjčku v několika bankách, ale neúspěšně. Děsila jsem se toho, kdy k nám přijdou exekutoři, a navíc rozvod by nic neřešil, Honza dluhy nadělal v manželství, takže půlka by šla za mnou.

Večer, když jsem usínala, přemýšlela jsem, koho bych mohla poprosit o pomoc. Pak jsem si vzpomněla na svého bývalého šéfa. Věděla jsem, že má peněz opravdu hodně, a tak jsem mu druhý den zavolala.

Jediné řešení

Dali jsme si schůzku a já ho narovinu poprosila, jestli by mi nemohl půjčit peníze. On se upřímně zasmál a řekl, že lidem nepůjčuje. Chtěla jsem odejít, když mě zastavil a dal mi nabídku. „Dám ti dvakrát tolik, když se se mnou vyspíš, Jani. Ale pořádně, se vším všudy“ a potichu na mě koukal. Přemítl se mi v duchu celý můj život. To, co nás s Honzou čekalo, to, jak brečel, a to, že by nám vše vzali, a najednou jsem se přistihla, že jsem přikývla.

Robert se zvedl a jeli jsme k němu. Během toho jsem byla duchem nepřítomna a jen roboticky plnila jeho požadavky a doufala, že dodrží to, co slíbil. Dodržel to. Já to Honzovi nedokázala tajit a prozradila jsem, odkud ty peníze mám. „Nechtěla jsem, abychom o vše přišli.“ Na jeho pohled v očích nikdy nezapomenu.

Hodně dlouho byla doma ponurá atmosféra, ale dluhy se splatily, zbytek jsem dala na stranu a doufám, že už tohle nikdy nebudeme muset řešit. Chtěla jsem zachránit svého muže tím, že jsem se vyspala s jiným. Je to smutné, ale díky bohu, že jsem tu možnost měla.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články