Smolař Elmer McCurdy: Zpackal každou loupež, po smrti si jej pletli s figurínou

Smolař Elmer McCurdy: Zpackal každou loupež, po smrti si jej pletli s figurínou
Zdroj: Wikimedia Commons/W. G. Boag, Public domain

Elmer McCurdy byl za života znám jako neúspěšný bankovní a vlakový lupič. To však nezůstalo jeho dědictvím, nebo chcete-li odkazem. Pravou slávu zažil až po smrti. A to může říct opravdu málokdo. Jak k tomu došlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 10. 2021 14:00

Elmer McCurdy přišel na svět koncem 19. století a na druhý břeh se odebral v pouhých jednatřiceti letech. Po smrti však neupadl v zapomnění, ale byl vystavován pro pobavení. Pak putoval po různých městech a nakonec skončil v zábavním parku, kde jeho pravou identitu odhalil až po dlouhých letech štáb seriálu The Six Million Dollar Man, jenž ho považoval za obyčejnou figurínu.

Bouřlivá léta Elmera McCurdyho

Elmer McCurdy se narodil 1. ledna 1880 teprve sedmnáctileté Sadie. O jeho otci není nic známo, ví se však, že jej vychovával Sadiin bratr. Zřejmě chtěl zabránit šíření klepů o svobodné matce. Elmer se v deseti letech se dozvěděl, že “teta Sadie” je ve skutečnosti jeho matka. Nedokázal se s tím  vyrovnat, a tak utekl k prarodičům.

Několik let poctivě pracoval, s příchodem ekonomické krize v roce 1898 však o zaměstnání přišel. Najednou měl tolik volného času, že nevěděl, co s ním. Začal ho vyplňovat alkoholem. Kvůli tomu si už ale nedokázal udržet žádnou další práci. Poslední možností byla armáda. V ní se seznámil s používáním nitroglycerinu a zacházením se zbraněmi, což byla pro jeho budoucí kariéru lupiče neocenitelná zkušenost.

Když se smůla lepí na paty

McCurdy byl stoprocentně přesvědčený o tom, že má výbušniny v malíku. Neváhal ve vlaku vyhodit do vzduchu trezor se čtyřmi tisíci dolary. Trošku se ale přepočítal s množstvím explozivní látky a ve výsledku nezlikvidoval pouze trezor, ale také jeho obsah. Podařilo se mu zachránit pouze mince v hodnotě 450 dolarů. To ho ale neodradilo od přepadení banky v Kansasu. Tam však naopak použil málo výbušniny. Poškodil pouze vnější dveře trezoru a odešel se 150 dolary z pokladny.

Poslední akcí mělo být přepadení vlaku Katy, který jezdil na trase Kansas – Texas. Mělo ho to zajistit na celý život. Bohužel nastoupil do špatného spoje. Jeho lup tak činilo jen několik lahví whisky. Mezitím byla na Elmerovu hlavu vypsaná odměna. O několik dní později byl zabit během přestřelky.

Posmrtná kariéra Elmera McCurdyho

Elmer byl po smrti nabalzamován, jenže pro jeho tělo si do pohřebního ústavu nikdo nepřišel. To majitele firmy rozzuřilo doběla. Aby se mu investice vrátila, začal ho vystavovat jako “banditu, jenž se nikdy nevzdá”. Vstupné činilo jeden niklák. Jelikož byl o tuto atrakci velký zájem, funebrák na tom vydělal více než dost.

Po pěti letech si pro tělo přišli dva muži, kteří tvrdili, že jsou Elmerovi bratři. Ve skutečnosti to byli majitelé putovního cirkusu. Mrtvola s nimi putovala po amerických městech až do roku 1949, kdy začala nevábně zapáchat. Novým domovem se jí stal sklad v Los Angeles.

Pravda o mrtvole Elmera McCurdyho

V roce 1964 bylo tělo Elmera McCurdyho mylně zaměněno za voskovou figurínu a vystavováno v nejrůznějších zábavních parcích. Pravda o jeho pravé identitě vyšla znovu najevo až v polovině sedmdesátých let, kdy se v zábavním parku The Pike natáčela epizoda seriálu The Six Million Dollar Man. V jednom okamžiku se snažil s “figurínou” pohnout rekvizitář, jenomže jí ulomil ruku. Z otvoru na něj vykoukla kost a zbytky svaloviny. Následná pitva určila, že jde o ostatky neúspěšného bankovního a vlakového lupiče. Věčný klid našel Elmer McCurdy až v roce 1977 na hřbitově Guthrie v Oklahomě.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Elmer McCurdy 

Historicmysteries.com: Elmer McCurdy: America’s bizarre sideshow corpse 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články