Slavný chirurg James Barry byl ve skutečnosti žena. Přišlo se na to, když mu po smrti sundali kalhoty

Slavný chirurg James Barry byl ve skutečnosti žena. Přišlo se na to, když mu po smrti sundali kalhoty
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Když v roce 1865 zemřel známý chirurg James Barry na úplavici, ujala se příprav na pohřeb jeho služebná. Během omývání těla ovšem zjistila jednu šokující věc, o které spousta lidí spekulovala, nikdo ji však za jeho života nevyslovil nahlas. James Barry byl ve skutečnosti žena...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 07. 2021 11:00

Doktor James Barry, jeden z nejlepších chirurgů devatenáctého století, byl ve skutečnosti žena. Celých padesát let se totiž Margaret Bulkley převlékala za muže, aby mohla pracovat v oboru, který byl ženám zapovězený. Jak se jí to ale podařilo tak dlouho tajit? A bylo to jen kvůli práci, nebo se skutečně cítila být mužem?

Kdo byla Margaret Bulkley?

Tajemství Margaret Bulkley vyšlo najevo až po její smrti v roce 1865. Tehdy služebná Sophia Bishop, jenž žila v přesvědčení, že pracuje pro doktora Jamese Barryho, zjistila, jak to bylo ve skutečnosti. Tedy, že jejím zaměstnavatelem byla ve skutečnosti žena. Sophia si to samozřejmě nenechala pro sebe a novinka se záhy rozšířila po celém britském impériu.

Margaret se narodila v irském Corku okolo roku 1789 a už od puberty byla frustrována všemi omezeními, které musely ženy v té době snášet. Jednou měla dokonce na svého bratra vykřiknout, že kdyby nebyla dívkou, stala by se vojákem. O něco později se se svou matkou přestěhovala do Londýna ke strýci Jamesovi Barrymu, který jako jediný dokázal ocenit její potenciál. Neváhal a představil ji aristokratům a dalším vlivným osobám. Věřil, že by to mohla v životě dotáhnout daleko.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený GLOWUP (@drinkglowup)

Když její strýc v roce 1806 zemřel, přisvojila si jeho jméno a zapsala se na lékařskou školu. Jinou možnost neměla, jako ženu by ji tam nevzali. O něco později se proto v Edinburghu objevil na kampusu zajímavý student. I když bylo léto, nikdy ze sebe nesundal těžký kabát. Navíc měl nezvykle vysoko položený hlas. A to ještě ostatní nevěděli, že si Margaret do bot nacpala hned několik vložek, aby byla alespoň o něco vyšší.

Kdo byl James Barry

Záhadný James Barry se stal záhy terčem různých dohadů. Byl menší postavy, měl jemný hlas a hladkou pokožku. Mnozí studenti tak dospěli k závěru, že jde o chlapce ve věku okolo dvanácti let, který se převléká za dospělého muže. Pochybnosti začalo mít i vedení školy, které chtělo Barrymu znemožnit účast na zkouškách. Kdyby na poslední chvíli nezasáhl přítel skutečného Barryho lord  Erskine, kdoví, jak by to dopadlo. Svěřila se mu Margaret se svým tajemstvím?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Roxman Gatt (@roxmangatt)

Ať už to bylo jakkoli, jedna osoba věděla pravdu téměř jistě, a to sice generál Francisco de Miranda, se kterým se Margaret spřátelila ještě předtím, než se z ní stal James. Faktu, že sdíleli společné tajemství, napoví i to, že si nadaná studentka medicíny nechala říkat James Miranda Stuart Barry. Po získání lékařského titulu se v roce 1812 chtěla vydat do Venezuely, tam totiž mohly ženy bez problémů vykonávat toto povolání. K tomu jí měl dopomoci právě generál, jenomže tou dobou byl zrovna za mřížemi.

Přesto se jí podařilo vycestovat. Deset let strávila v Kapském městě a pracovala jako armádní chirurg. Tam začaly o Jamesi Barrym kolovat zvěsti, že je velmi náladový a ze vzteku rozbíjí různé ampulky o zeď. A když mu jednou někdo řekl, že vypadá spíše jako žena, měl dotyčného šlehnout bičíkem po tváři.

Generální inspektor James Barry

I přes prchlivou povahu se Barrymu dařilo. V roce 1857 byl jmenován generálním inspektorem (ekvivalent k brigádnímu generálovi). Jeho náplní práce byla správa a vedení vojenských nemocnic. Tato hodnost byla jistě zasloužená, vždyť jako úplně první provedl císařský řez bez toho, aniž by zemřela matka, či dítě, a to navíc ještě bez umrtvení.

Prosazoval také sociální reformy v Jižní Africe, nelíbilo se mu hrubé zacházení v nápravných zařízeních a azylech. Bojoval rovněž za to, aby se v Kapském městě dbalo na lepší hygienu, hlavně co se týče pitné vody. Samozřejmosti byl i lepší přístup k otrokům.

James Barry si tajemství vzal až do hrobu

Margaret Bulkley alias James Barry se dožila sedmdesáti let. Těsně před smrtí vyslovila přání, že nechce, aby její tělo před pohřbem někdo převlékal. Jak už víme, nesplnilo se jí to. Služebná navíc zjistila ještě jednu šokující věc. Margaret byla v mládí těhotná. Potvrzovaly to strie na břiše. V pubertě ji totiž znásilnil jeden člen rodiny. Dítě pak vychovala její matka.

Ač by se mohlo zdát, že jsou všechna Margaretina tajemství odhalena, není tomu tak. Již nikdy se totiž nedozvíme, zda žila celý život v převleku jen kvůli práci, anebo se ve skutečnosti cítila být více mužem nežli ženou...

Zdroje informací:

Ranker.com: The Woman Who Disguised Herself As A Man For Decades To Practice Surgery Before Women Were Allowed

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články