Slavný skandál viktoriánské Anglie: Neobvyklý případ transvestitů Fanny a Stelly

Slavný skandál viktoriánské Anglie: Neobvyklý případ transvestitů Fanny a Stelly
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
V roce 1870 byli v Anglii obviněni dva transvestité. Na lavici obžalovaných usedl(a) Stella......civilním jménem Ernest Boulton......a Fanny......vlastním jménem Frederick Park.+ 4 fotky+ 5 fotek

Na Ernesta Boultona a Fredericka Parka, alias Stellu a Fanny, měla policie spadeno již dlouho. Oba měli pletky se zákonem. Ernest za převlékání se do dámských šatů, Frederick zase za prostituci. V roce 1870 nakonec sklapla past a oba museli před soud.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 06. 2021 14:00

V dubnu 1870 se oba muži po představení v divadle Strand, jenž bylo velmi oblíbeným místem pro pořádání burleskních vystoupení, vydali se svým přítelem Hughem Alexanderem Mundellem na poměrně divoký večírek. To ale ještě netušili, že tam na ně čeká policie.

To nejsou ženy?

Když policisté začali vyslýchat Mundella, dušoval se, že si celou dobu myslel, že Stella a Fanny jsou skutečné ženy. Vyšetřovatelé mu na základě jeho výpovědi umožnili kauci. Možnost vyplatit se čekali i oba pánové. Za takovýto přestupek se skutečně ve většině případů ukládala pokuta. Místo toho ale byli podrobeni ponižující fyzické prohlídce, a to před zraky hned několika mužů zákona, jenž jim to dali pořádně „sežrat”.

Soud nakonec Ernesta a Fredericka obvinil z podněcování ke spáchání nepřirozeného činu, což byla, jinými slovy, sodomie. Ve vězení si pobyli několik měsíců. Když je pustili na svobodu, neměli zdaleka vyhráno. Nyní je čekal další proces. Na lavici obžalovaných měl usednout i Ernestův milenec lord Arthur Clinton. Den poté, co mu byla sdělena obžaloba, prý zemřel. Existuje však teze, že díky svému bohatství smrt pouze předstíral.

Novodobý hon na čarodějnice

Ze soudního přelíčení se záhy stala fraška připomínající novodobý hon na čarodějnice. Prokurátor útočil primárně na soukromí obou mužů, aniž by předložil faktické důkazy. Kromě Clintona bylo obviněno ještě několik dalších lidí, kteří se však navzájem vůbec neznali. Těžko tak mohlo jít o spiknutí za účelem přinutit někoho k homosexuálnímu styku.

Soudce sir Alexander Cockburn se poté obul do státního žalobce, že takzvaně vařil z vody. Zkritizoval také chování policie k obžalovaným. Ernest a Frederick díky tomu vyšli ze soudní síně jako svobodní a nevinní lidé. Převlékání se do ženských šatů za účelem umění nebylo trestné. S největší pravděpodobností šlo o snahu najít obětní beránky. Na politické scéně totiž sílili republikáni, ve Francii se zase hlásili o slovo radikální socialisté. A aby toho nebylo málo, byl tady ještě Darwin a jeho teorie evoluce. A aby se znovu nastolil starý dobrý pořádek, bylo potřeba zatnout tipec i neortodoxním umělcům.

Rozchod Fanny a Stelly

Frederick Park se přestěhoval do Ameriky, kde v roce 1881 zemřel. Ernest Boulton naopak vyjel na turné, coby účastník travesty show. V roce 1904 ale podlehl nádoru na mozku. Jejich odkaz ovšem v britské kultuře žije dál. Za všechny jmenujme Monty Pythony nebo Ligu gentlemanů, kde se herci taktéž často převlékali za ženy, kupříkladu za dvě rozhádané zaměstnankyně úřadu práce, které se ve skutečnosti silně přitahovaly, a to i přesto, že jedna milovala nade vše propisky a ta druhá uznávala jen počítače. Anebo sitcom Malá velká Británie, který mimo jiné nabídl transvestitu Emily, který se snaží své okolí neustále přesvědčit o tom, že je ve skutečnosti dáma.

Zdroje informací:

Historycollection.com: The Cross Dressing Trial that Scandalized Victorian England

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články