Bizarní příběh Agnes Bowker: Před soudem tvrdila, že porodila kočku. Nebyla sama

Agnes Bowker tvrdila, že porodila kočku. Ve skutečnosti však chtěla zatajit nemanželské dítě.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

V roce 1569 se v Anglii dostala k soudu zvláštní kauza. Mladá služebnice Agnes Bowker odpřisáhla, že porodila kočku. Ještě podivnější ale bylo, že její tvrzení podpořila spousta svědků.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 05. 2021 11:00

Agnes bylo tehdy 27 let a pracovala jako služka v Leicestershire. Neměla to lehké. Kromě toho, že lidé považovali její situaci za znamení příchodu krutých časů, dívali se na ni také skrz prsty kvůli tomu, že otěhotněla ještě za svobodna. To byl v té době také velký prohřešek.

Bizarní příběh Agnes Bowker

Je opravdu zvláštní, kolik osob bylo ochotných dosvědčit, že Agnes mluví pravdu. Přitom její vyprávění postrádalo logiku a často jej měnila. Nejprve přiznala, že měla pletky se sluhou Randalem Dowleyem. Přitom trvala na tom, že z tohoto milostného vztahu se její kočka nenarodila. „Otcem” měl být kocour, později se z něj však stal medvěd a nakonec nějaké stvoření měnící podobu. Do moci pekelných bytostí měl ženu uvrhnout její bývalý zaměstnavatel, učitel Hugh Brady. Nutil ji prý k tomu, aby se zcela oddala Ďáblu. Také jí měl říct, že za ní brzy pošle určitého muže, jenž se později mladé ženě měl zjevit v podobě chrta a kocoura.

Ať to zní jakkoli šíleně, porodní bába Margaret Roos před soudem vypověděla, že během předporodní prohlídky zjistila, že Agnes má v děloze dítě nepřirozeného tvaru. Druhá porodní bába, Elizabeth Harris, zase tvrdila, že se u budoucí maminky zjevil muž neustále měnící podoby. Pozadu nezůstala ani sama Agnes. Během procházky ji měla zastavit jakási Holanďanka a varovat před tím, že porodí Mooncalfa, čili stvůru podobnou krávě, nebo jinému hospodářskému zvířeti.

Jenom obyčejná kočka

Někteří lidé ale jejímu příběhu nevěřili a usmrtili kočku, o které Agnes tvrdila, že ji porodila. Po provedení pitvy v jejím žaludku našli slaninu a maso. Prostě nic děsivého, šlo o obyčejnou kočka. Pro jistotu ale zabili i další, aby ukázali, že se stavba jejích těla v ničem neliší. Tento fakt začal měnit názor veřejnosti.

Došlo jim, že Agnes raději lhala, než aby řekla pravdu o tom, že čeká nemanželské dítě a přišla kvůli tomu o práci. Její pošramocená pověst by se s ní navíc táhla ještě dlouho, měla by problém získat nové zaměstnání. Tedy hlavně takové, za které by se nemusela stydět.

Jak to bylo ve skutečnosti?

Agnes byla doopravdy těhotná, o tom není pochyb. Nejvíce pravděpodobná je verze, že své dítě po porodu usmrtila a následně si vymyslela historku, která by její zločin zakryla. Vždyť i ona sama se během těhotenství pokusila o sebevraždu. Mohla si také ještě dříve vyvolat potrat. Pravdu se ale již nikdy nedozvíme. Není znám ani její další osud. Faktem zůstává jen to, že svou pohádkou dokázala strhnout masy naivních lidí. Jak by asi uspěla dnes?

Zdroje informací:

Historicmysteries.com: Curious Case Of Agnes Bowker’s Cat

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články