Správný dress code je základem úspěchu: V čem zazářit na pracovním pohovoru

Dress code na pracovní pohovor: Co si obléknout a čemu se naopak vyhnout?
Zdroj: Freepik
Elegantní strukturovaný navy blejzr. Zara, 1799 KčLichotivé šedozelené kalhoty. H&M, 799 KčBílá zavinovací halenka vytváří krásnou siluetu. H&M, 899 KčŠedomodré pouzdrové šaty. S. Oliver, od 2970 Kč+ 11 fotek+ 12 fotek

O dress codech se napsalo už mnohé, ale proč je vlastně dodržovat? Protože to, co nosíte, společně s tím, jak komunikujete, vytváří pro okolí představu o tom, kdo a jací jste.

Radka Franc
Radka Franc 10. 10. 2022 09:00

Mnozí lidé považují důraz na správnost oblečení za zbytečnost, nebo dokonce snobismus. Jenže pokud chcete, aby vás lidi brali vážně, a to hlavně v pracovním či obchodním prostředí, je nutné se oblékat vhodně.

Díky dress codu ukážete to nejlepší ze sebe

Každý z nás má právo na svůj styl a autenticitu, dress code je označení pro nejvhodnější způsob oblékání pro různé formální příležitosti. Ať se jedná o společenské akce, firemní prostředí, školy nebo tematické večírky, pomůže vám v dobrém slova smyslu zapadnout.

Správně zvolené oblečení a úprava ukazuje, že jste silná osobnost, které nechybí sebeúcta. Způsob, jakým se rozhodnete prezentovat světu, je způsob, jakým vás bude vnímat. V našem seriálu vám pomůžeme zorientovat se a poradíme vám, jaký outfit zvolit. Dnes se podíváme na to, jak se obléct na pracovní pohovor.

Pracovní pohovor pro ženu

Pro účely pracovního pohovoru by váš vzhled měl být jednoduchý, čistý a elegantní. Pro formální pracovní prostředí je ideální tmavý kalhotový kostým či sukně s jednobarevnou halenkou. Sukně by měla sahat minimálně ke kolenům a nikdy nezapomeňte zkontrolovat kondici punčoch. Boty mají být uzavřené, do špičky, na středně vysokém podpatku. Kabelku vybírejte decentní, stejně jako parfém.

V méně formálním prostředí je dobré předem zjistit, v čem vaši možní budoucí kolegové do práce chodí, a svůj outfit tomu přizpůsobit. Obecně ale můžeme doporučit elegantní typ kalhot s košilí či šaty. Ale i tady se vyhněte krátkým délkám jak u sukně, tak u topů. Na ležérnějších pohovorech můžete ukázat víc ze své osobnosti, například volbou zajímavých šperků či doplňků. Vlasy by měly být upravené a make-up decentní.

Pracovní pohovor pro muže

Pokud se jedná o formální prostředí, muž by měl mít tmavý oblek, bílou nebo světlou košili, decentní kravatu a tmavé boty. V méně formálním prostředí pak například chinos kalhoty a košili, kožené boty a odpovídající ponožky. Vyhněte se všem výstřednostem, pokud to prostředí přímo nevyžaduje, a nenoste ani příliš silnou kolínskou. Na pracovním pohovoru není patřičné dávat na odiv tetování či piercingy. Tedy pokud se neucházíte o práci v tetovacím salonu.

Bez ohledu na to, o jakou práci se ucházíte, je důležité přijít připravený, upravený a samozřejmě včas. To správně zvolené oblečení vám pak pomůže otevřít dveře k vysněné práci. Tipy na jednotlivé kousky outfitu vhodného na pracovní pohovor najdete v naší fotogalerii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články