Parfém, toaletní voda nebo kolínská: Čím se liší druhy vůní a která je ta pravá pro vás?

Parfém, toaletní voda nebo kolínská: Čím se liší druhy vůní a která je ta pravá pro vás?
Zdroj: Freepik
Květinově-pudrová parfémovaná voda pro všechny romantické ženy. Chloé, 1299 KčNiche parfémy jsou jedinečné a originální. Od běžně dostupných parfémů se liší tím, že obsahují originální, drahé, velmi kvalitní a vzácné přírodní ingredience. Mezi niche parfémy patří například i vůně ACQUA DI PARMA LE NOBILI ROSA NOBILE. Elnino, 2419 KčKvětinově-ovocně-gurmánská parfémovaná voda pro ženy LANCÔME LA VIE EST BELLE. Elnino, od 1061 KčParfémovaná voda s ovocně-květinovými tóny Armani Sì. Armani, 1649 Kč+ 4 fotky+ 5 fotek

Zřejmě jste už zaregistrovala, že každý parfém voní jinak dlouho. Je to způsobeno množstvím vonných látek, které daný přípravek obsahuje. Pojďme se proto společně podívat, jaké typy voňavek rozlišujeme a která vydrží nejdéle.

Dana Klementová
Dana Klementová 10. 03. 2022 08:00

Trvanlivost parfému se odvíjí především od toho, kolik procent vonných látek obsahuje a kam ho aplikujete. Po jakém se poohlédnout a jak ho nanášet, aby vás jeho vůně provázela co nejdéle?

Parfém

Nejkoncentrovanější, nejintenzivnější a nejdražší je parfém, jelikož obsahuje 15 až 40 % vonných složek. Jeho konzistence je obvykle hustší než u parfémované vody, proto se většinou prodává ve flakonech bez rozprašovače. A i když je tato vůně celkem drahá, její kvalita za to rozhodně stojí. Některé parfémy dokonce vydrží vonět i více než 10 hodin. 

Parfémovaná voda

Parfémovaná voda, často označovaná také jako Eau de Parfum nebo EdP, se řadí mezi nejoblíbenější vůně, a to především díky skvělému poměru ceny a kvality. Oproti parfému obsahuje sice pouhých 8 až 15 % vonných složek, ovšem vydrží vonět osm až deset hodin.

Toaletní voda

Eau de Toilette (EdT) neboli toaletní voda obsahuje okolo 4 až 8 % vonných látek, a je tak ideální pro všechny, kteří dávají přednost lehčím a méně intenzivním vůním. 

Kolínská voda

Kolínská voda, rovněž označována jako Eau de Cologne či EdC, je velmi lehká vůně s obsahem vonných složek okolo 3 až 5 %. I když se tedy jedná o nepříliš výraznou vůni, jejíž trvanlivost je přibližně 2 hodiny, na rychlé osvěžení v průběhu dne je ideální. 

Kam vůni ideálně nanášet?

Aby vaše oblíbená vůně vydržela co nejdéle, je důležité dbát na to, kam ji aplikujte. Ideální jsou dobře prokrvená a teplá místa, která napomáhají lepšímu a opakovanému rozvinutí vůně. Aplikujte ji tedy například na krk, zápěstí, spánky či za uši.

Pokud momentálně hledáte inspiraci na novou okouzlující vůni, podívejte se do naší fotogalerie.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články