Parfém, toaletní voda nebo kolínská: Čím se liší druhy vůní a která je ta pravá pro vás?

Parfém, toaletní voda nebo kolínská: Čím se liší druhy vůní a která je ta pravá pro vás?
Zdroj: Freepik
Květinově-pudrová parfémovaná voda pro všechny romantické ženy. Chloé, 1299 KčNiche parfémy jsou jedinečné a originální. Od běžně dostupných parfémů se liší tím, že obsahují originální, drahé, velmi kvalitní a vzácné přírodní ingredience. Mezi niche parfémy patří například i vůně ACQUA DI PARMA LE NOBILI ROSA NOBILE. Elnino, 2419 KčKvětinově-ovocně-gurmánská parfémovaná voda pro ženy LANCÔME LA VIE EST BELLE. Elnino, od 1061 KčParfémovaná voda s ovocně-květinovými tóny Armani Sì. Armani, 1649 Kč+ 4 fotky+ 5 fotek

Zřejmě jste už zaregistrovala, že každý parfém voní jinak dlouho. Je to způsobeno množstvím vonných látek, které daný přípravek obsahuje. Pojďme se proto společně podívat, jaké typy voňavek rozlišujeme a která vydrží nejdéle.

Dana Klementová
Dana Klementová 10. 03. 2022 08:00

Trvanlivost parfému se odvíjí především od toho, kolik procent vonných látek obsahuje a kam ho aplikujete. Po jakém se poohlédnout a jak ho nanášet, aby vás jeho vůně provázela co nejdéle?

Parfém

Nejkoncentrovanější, nejintenzivnější a nejdražší je parfém, jelikož obsahuje 15 až 40 % vonných složek. Jeho konzistence je obvykle hustší než u parfémované vody, proto se většinou prodává ve flakonech bez rozprašovače. A i když je tato vůně celkem drahá, její kvalita za to rozhodně stojí. Některé parfémy dokonce vydrží vonět i více než 10 hodin. 

Parfémovaná voda

Parfémovaná voda, často označovaná také jako Eau de Parfum nebo EdP, se řadí mezi nejoblíbenější vůně, a to především díky skvělému poměru ceny a kvality. Oproti parfému obsahuje sice pouhých 8 až 15 % vonných složek, ovšem vydrží vonět osm až deset hodin.

Toaletní voda

Eau de Toilette (EdT) neboli toaletní voda obsahuje okolo 4 až 8 % vonných látek, a je tak ideální pro všechny, kteří dávají přednost lehčím a méně intenzivním vůním. 

Kolínská voda

Kolínská voda, rovněž označována jako Eau de Cologne či EdC, je velmi lehká vůně s obsahem vonných složek okolo 3 až 5 %. I když se tedy jedná o nepříliš výraznou vůni, jejíž trvanlivost je přibližně 2 hodiny, na rychlé osvěžení v průběhu dne je ideální. 

Kam vůni ideálně nanášet?

Aby vaše oblíbená vůně vydržela co nejdéle, je důležité dbát na to, kam ji aplikujte. Ideální jsou dobře prokrvená a teplá místa, která napomáhají lepšímu a opakovanému rozvinutí vůně. Aplikujte ji tedy například na krk, zápěstí, spánky či za uši.

Pokud momentálně hledáte inspiraci na novou okouzlující vůni, podívejte se do naší fotogalerie.

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Související články

Další články