Módní zákazy pro moderátorky volebního studia: Krátké sukně ani výstřihy nesmí diváky rozrušit

Módní zákazy pro moderátorky volebního studia: Krátké sukně ani výstřihy nesmí diváky rozrušit
Zdroj: Se souhlasem CNN Prima News
Moderátorka Terezie Tománková obléká na diskuze s politiky takové šaty, které neodvádějí pozornost od důležitých informací.Podle stylisty je nutné, aby outfit moderátorky ladil s prostředím studia.Ani pánové nezůstávají pozadu. Moderátor Petr Suchoň má vždy skvěle padnoucí oblek.Moderátorku Evu Perkausovou brzy čekají mateřské povinnosti, ale z obrazovky ještě neodchází. + 13 fotek+ 14 fotek

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti a to pro zpravodajské televize znamená jediné - úmorný víkendový shon. Vše, obzvlášť ve studiu, musí být dokonalé. Diváci totiž hodnotí nejen styl předkládání informací, ale i oblečení moderátorů. Co musí jejich outfity splňovat a proč jsou nepřípustné boty bez podpatku? Na to se magazín Lifee.cz zeptal Jana Bána, vedoucího televizní kostymérny CNN Prima News.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 23. 09. 2022 17:00

Skutečným srdcem moderního zpravodajského studia a newsroomu je právě maskérna s kostymérnou. A to je také království jejího šéfa, stylisty Jana Bána, a jeho kolegy Lukáše Macháčka.

Před nimi teď stojí podobná výzva jako před zpravodajským týmem, a tou je volební vysílání, které startuje v sobotu v 11 hodin a CNN Prima News ho má zpracované opravdu komplexně. „Náš styling má vždy podtrhnout osobnost moderátora. Platí ale, že nejdůležitější jsou informace, které ve zpravodajství divákům předáváme," vysvětluje pro Lifee.cz Jan Bán.

Jak probíhají přípravy moderátorů zpravodajství na politické/volební debaty a živá vysílání?

V případě volebního vysílání se ve stylingu vyhýbáme výrazným barvám, vzorům a agresivním kontrastům. Vždy vycházíme z nastaveného dress codu našeho kanálu.

A ten zní jak?

Pro dámy volíme pouzdrové šaty lady délky, kostýmy, popřípadě používáme kombinace kalhot, sukní a halenek. Pro pány je to univerzální dobře padnoucí oblek, bílá košile. Vyhýbáme se kontrastním kravatám. Náš styling má vždy podtrhnout osobnost moderátora. Platí ale, že nejdůležitější jsou informace, které ve zpravodajství divákům předáváme.

Jak moc se v televizním vysílání řeší velké výstřihy nebo krátké sukně?

V rámci nastaveného dress codu jsou hluboké výstřihy a krátké sukně ve zpravodajství samozřejmě nepřípustné.

Existují některé barvy oblečení, které jsou naprostým tabu?

Žádná z barev není naprosté tabu, ale vždy vybíráme oblečení tak, aby korespondovalo s grafikou a konceptem pořadu.

Každý moderátor má svůj specifický styl i parametry postavy. Berete na to ohledy?

Samozřejmě, že kostýmy přizpůsobujeme a volíme je s ohledem na postavy moderátorů. Výběr oblečení je vždy o konzultaci mezi moderátorem a stylistou. Vše, co je vidět na televizní obrazovce, ale musí odpovídat nastaveným standardům dress codu CNN Prima News. U nás to chodí tak, že každý moderátor má svůj šatník, který se neustále doplňuje a obměňuje. Nejdříve zohledníme typ moderátora a jeho postavu a vybereme, co by mu slušelo, potom vše zkoušíme a tzv. fitujeme. Střih přizpůsobujeme postavě moderátora tak, aby vše perfektně sedělo.

Jsou u moderátorek povinností podpatky, nebo se dá tolerovat i jiná obuv?

U nás moderátorky obouvají podpatky v různé výšce. Baleríny i sandály jsou nepřípustné, pokud tedy moderátor nemá nějaký úraz nebo indispozici. To je potom na domluvě.

Inspirujete se v zahraničí? Případně – má licence CNN International nějaké specifické požadavky, jak mají vypadat moderátoři na obrazovce?

Dodržujeme zadaný dress code, který se při tvorbě kanálu konzultoval jak s experty ze CNN International, tak s českými odborníky na módu. Náš tým stylistů ale samozřejmě sleduje, jaký styling volí kolegové napříč světovými médii – i to nás může inspirovat.

A co značková móda? Preferujete nějaké návrháře?

Značky pro nás nejsou nejdůležitější. Hlavní je střih a materiál oblečení.

Mluví vám někdy moderátorky a moderátoři do výběru oblečení? Třeba ti z pořadu ShowTime?

ShowTime je specifická disciplína, je to výjimečný pořad o trendech, fashion, novinkách a stylu. Ve stylingu si můžeme dovolit extravaganci. S nějakými nápady naše moderátorky samozřejmě chodí, ale vždy je to o konzultaci a vzájemné domluvě.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články