Umírání Tomáše Garrigua Masaryka: Zdraví prezidenta bylo tabu, nedokázal se ani podepsat

85 let od smrti Tomáše Garrigua Masaryka: První prezident samostatného Československa skonal na zámku v Lánech
Zdroj: Wikimedia Commons/Jan Nepomuk Langhans, Public domain
"Člověk, lopotíc se od rána do večera v továrně, v pisárně, při knize - ten není nebezpečný! Nebezpečí začíná, když práce není, a začíná u bohatých.""Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným.""Iluze máme každý, ale je otázka, mám-li vědomě dělat někomu iluzi, to jest lhát.""Jsem vždy pro dělníky a lidi pracující vůbec, často pro socialismus a zřídka pro marxismus."+ 5 fotek+ 6 fotek

Od úmrtí Tomáše Garrigua Masaryka, prvního prezidenta Československé republiky, uplynulo 14. září přesně 85 let. Jak vypadaly poslední dny prezidenta Osvoboditele? A co se dělo při pohřbu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 09. 2022 11:00

Tomáš Garrigue Masaryk byl československý státník, filozof, sociolog a pedagog. Po nástupu do prezidentského úřadu si vysloužil přezdívku prezident Osvoboditel. Říká se mu také tatíček Masaryk.

Přísně tajné zdraví prezidenta Masaryka

Obecně platilo, že prezidentovo zdraví je přísně tajné. Na přelomu dubna a května 1934 však byl během návštěvy francouzského ministra zahraničních věcí Louise Barthoua značně roztržitý. Večer pak nebyl schopný trefit do své ložnice. Rovněž si stěžoval na bolest v levém oku. Další den mu dělalo problém udržet v ruce lžíci.

Oficiálně se jeho zdravotní stav zlehčoval, na řadě totiž byla další volba prezidenta. Ale i posluchači rádií si mohli všimnout, že text přísahy odříkal Masaryk jen díky nápovědě. Po zvolení se nedokázal ani podepsat. Jeho štáb mu musel každé písmenko napovídat. V polovině srpna roku 1934 dostal další mrtvici a začal hovořit jen anglicky. Řekl, že si za svého nástupce přeje Beneše.

Smrt Tomáše Garrigua Masaryka

První prezident samostatného Československa zemřel 14. září 1937 ve své ložnici na zámku v Lánech. Přítomné tehdy byly jeho vnučky Anna a Herberta, neteř Ludmila s manželem, prezident Edvard Beneš s chotí, předseda vlády Milan Hodža, kancléř Přemysl Šámal, osobní tajemník Antonín Schenk a několik ošetřovatelek a lékařů.

Když Masarykův osobní lékař Adolf Maixner oznámil jeho smrt, členové rodiny ho políbili na čelo, ostatní se uctivě poklonili. Poté byly mrtvému zatlačeny oči a podvázaná brada. Smutnou zprávu veřejnosti oznámil Jan Masaryk. Vzhledem k věku bývalého prezidenta se dal brzký konec očekávat, ale že přišel tak rychle, všechny překvapilo.

Pohřeb Tomáše Garrigua Masaryka

S prezidentem Osvoboditelem se přišlo rozloučit až šedesát tisíc lidí. Poté, co bylo jeho tělo nabalzamováno a vystaveno v Lánech, se ostatky převezly do Prahy, kde se 21. září konal pohřeb. To už se počet návštěvníků, kteří se přišli poklonit k jeho otevřené rakvi, vyšplhal na půl milionu.

Samotný pohřeb byl ostře sledovanou událostí. V hlavním městě byla zcela zastavena doprava. Na poklidný průběh ceremoniálu dohlíželo 3 800 policistů. Rozhlas zase k tomuto účelu vytvořil až pětihodinovou reportáž. Tělo Masaryka se pak vlakem vrátilo do Lán, kde bylo uloženo do prostého hrobu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Tomáš Garrigue Masaryk

Lidovky.cz: Odcházení prezidenta Masaryka. Jeho zdravotní stav na konci života znalo jen pár vyvolených

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články