Historie vánočního stromečku: V Čechách se poprvé rozsvítil v roce 1812 na zámečku Ztracená varta

Historie vánočního stromečku: V Čechách se poprvé rozsvítil v roce 1812 na zámečku Ztracená varta
Zdroj: Wikimedia Commons/Viggo Johansen, Public domain
Kolumbán měl s pomocí nazdobeného stromečku přivést pohany ke křesťanství.Tradice zdobení vánočního stromečku oficiálně začala v Německu na začátku období renesance.V 17. století se vánoční stromečky rozšířily i do domácností.V Čechách se tradice vánočního stromečku usadila na počátku 19. století. Strom na fotografii byl určen pro rodiny nezaměstnaných. + 2 fotky+ 3 fotky

Bez krásně nazdobeného stromečku by to nebyly ty pravé Vánoce. Když jej rozsvítíme, mnohdy se nám zatají dech. Odkud se ale vzala tradice zdobení stromku? Sahá prý až do 6. století...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 12. 2021 12:00

Mezi oblíbené vánoční stromečky patří stálezelený jehličnan, smrk pichlavý a ztepilý, borovice černá a jedle kavkazská. Zpočátku se na stromky věšely jablka a další potraviny. Až s příchodem 18. století se přidalo zdobení se svíčkami.

Původ vánočního stromečku

Historie zdobení vánočního stromečku se datuje až do 6. století. Tehdy měl v Bretani a Burgundsku působit misionář opat Kolumbán z Bobbia. V roce 573 trávil svátky na dvoře burgundského krále, a jelikož byl vladař pohan, měl mu Kolumbán ozdobit jedli pochodněmi ve tvaru kříže, což prý krále i další nevěřící přivedlo ke křesťanství.

Jedle se objevuje i v příběhu z 8. století, kdy měl svatý Bonifác zabránit lidské oběti během pohanského rituálu tím, že porazil dub. Na jeho místě pak vyrostla jedle, jejíž větve měly představovat Ježíšovu věčnou pravdu. Zda se tyto dva příklady zakládají na skutečných událostech, nelze s jistotou prokázat. Naopak tradici vánočních stromků, jenž má původ v renesančním Německu, již doložit jde.

Jeden stromek stačí

V Německu se vánoční stromečky zdobily nejčastěji vlnou, slámou, jablky, ořechy a preclíky. Na Štědrý den se navíc hrály “rajské hry”, což byla oslava svátku Adama a Evy. Poptávka po stromečcích se neustále zvyšovala, a tak byl ve Štrasburku vydán zákon, který zakazoval, pod pohrůžkou trestu, uřezávání borovicových větví. Alsasko zase nařídilo, že každý dům se musí spokojit s jedním stromem.

První vánoční stromeček v Čechách

V Čechách se tento, dnes již klasický symbol Vánoc objevil na počátku 19. století. V roce 1812 se rozsvítil v Libni na dnes již neexistujícím zámečku Ztracená varta. Stál za tím ředitel Stavovského divadla Jan Karel Liebich, jenž tuto tradici odkoukal, jak jinak, v Německu. Takzvaný kristbaum si ale mohli dovolit pouze bohatí měšťané. Méně movité rodiny s tím začali až před první světovou válkou.

Živý, nebo umělý vánoční stromeček?

Umělé vánoční stromky se těší největší oblibě v Americe. V roce 2018 je zvolilo až 82 % domácností. Je to ale logický vývoj. V době klimatických změn se bere větší ohled na stromy. A kvůli recesi v letech 2007 až 2009 jich farmáři vysázeli mnohem méně, což se projevilo úbytkem na trhu. Navíc, aby bylo možné strom prodat, měl by růst nejméně deset let.

Jenomže s umělými stromky je taky potíž. Nepodporují místní ekonomiku, neboť se dovážejí z Číny, a také obsahují nerozložitelné plasty, což je zase nápor na ekosystém. Vše tak zřejmě hovoří pro skutečný stromeček. A navíc přírodní vzhled a vůni žádný umělý stromeček nenahradí...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Vánoční stromek 

Plus.rozhlas.cz: Tradice zdobení vánočních stromků sahá nejméně do 15. století 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články