Drahoslav (35): Manželka je každý víkend pryč. Prý byla až moc dlouho na mateřské a potřebuje se vyblbnout

Drahoslav (35): Manželka je každý víkend pryč. Prý byla až moc dlouho na mateřské a potřebuje se vyblbnout
Zdroj: Unsplash

Drahoslav se nestačí divit tomu, jak se začala jeho manželka stavět k rodině. Přes týden funguje jako vzorná maminka a manželka. Sotva přijde víkend, balí se a jede pryč. Když ji požádal, aby zůstala doma, utrhla se na něj, že potřebuje čas jen pro sebe. Jemu to ale nepřijde zcela normální.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 25. 10. 2022 17:00

Moje manželka Jana (33) se začala chovat jako sobec první třídy. Má pocit, že víkendy jsou čas jen pro ni. Už několikátý víkend po sobě se spakovala a odjela za zábavou. Nechává mi doma děti, povinnosti a nemyslí na to, že bych si za celý týden chtěl také odpočinout. Na žádosti o kompromis vůbec nereaguje.

Manželka mi nechala děti na krku

Vím, jak moc si „užila" roky na mateřské dovolené. Skákat kolem dětí od rána do večera nebylo nic snadného. Vždycky jsem se jí snažil pomáhat. I když jsem přišel unavený z práce, klidně jsem šel, děti umyl, dal jim najíst nebo je alespoň uspal. Jana měla napsáno na obličeji, že je unavená.

Ani nám to moc neklapalo. Byla pořád ve stresu, vynervovaná a těšila se, až se vrátí do práce. Povedlo se jí to v září. Dcera Sarah (8) je ve druhé třídě a syn Vojta (4) konečně nastoupil do školky. Doufal jsem, že manželčin nástup do práce všechno srovná a že se jí vlastně uleví.

Jenže já mám pocit, jako kdyby se mi chtěla snad pomstít, nebo co. Už první víkend v září mi suše oznámila, že jede s kámoškou na wellness. Prostě se sbalila a v pátek večer odjela. Říkal jsem si, že mi to nevadí. Budu s dětmi sám a náramně si to užijeme. A to se myslím podařilo. Šli jsme do zoologické zahrady a do kina. Divné bylo jen to, že se Jana za celý víkend neozvala.

Manželka každý víkend jezdí za zábavou

Vrátila se v neděli večer se slovy, že je unavená a jde rovnou spát. Bylo patrné, že na nás nemá náladu. V pondělí ráno byla zase jako sluníčko. A v tom duchu se nesl celý týden. Nadšeně nám dělala večeře, děti brala po škole ven nebo na hřiště. Když už se zase blížil víkend, Jana mi řekla, že tentokrát jede v sobotu na nějaký workshop a v neděli na běžecký závod.

Už to byl druhý víkend v řadě, kdy odjela a o nás se nezajímala. Opět jsem se toho snažil využít a strávil čas s dětmi. Jana mi ale chyběla. Šli jsme do botanické zahrady, kde by se jí zcela určitě líbilo. Opět o sobě nedala celý víkend vědět. Scénář se opakoval. V neděli ulehla už v sedm hodin večer a nás si ani nevšimla.

A od pondělí to zase byla ta stará dobrá a milá milující Jana. Děti se jí už ve středu ptaly, jestli bude o víkendu doma. Oznámila jim, že jede na sraz ze základní školy a vrátí se v neděli. „A nechtěla bys být taky jeden víkend doma?" skočil jsem do toho. „Byla jsem doma hodně dlouho," odsekla mi.

Prý potřebuje čas jen pro sebe

A tak to u nás funguje pořád. Jana je přes týden vzorná maminka i manželka. Na víkendy nám ale utíká. Když jsem ji znovu požádal, aby zůstala jeden víkend doma, protože jsem unavený, hned se na mě utrhla. „To zvládneš. Já byla doma osm let. Osm dlouhých let jsem pořádně nevytáhla paty z domu. Takže mi to dlužíš," hájila se.

„A proč nejdeme na výlet všichni? Jako rodina?" zeptal jsem se. „Já chci čas jen pro sebe. Až se vyřádím, tak budu zase víc doma. Teď ale cítím, že musím prostě jezdit pryč," dodala a já pocítil lítost. Snažím se to chápat, ale děti? Ty mají pocit, že maminka jezdí pryč kvůli nim. Doufám, že se co nevidět Jana vyblbne, protože dětem začíná vážně chybět.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články