Eliška (35): Kvůli dětem jsem přišla o kariéru. Hrozně závidím manželovi, ten je úplně v pohodě

Eliška (35): Kvůli dětem jsem přišla o kariéru. Hrozně závidím manželovi, ten je úplně v pohodě
Zdroj: Freepik

Pro spoustu lidí je velmi důležité, aby byli úspěšní v soukromém i v pracovním životě. Ale někdy je velmi těžké skloubit to. Eliška byla s dětmi doma tak dlouho, že jí mezi tím možná ujel kariérní vlak.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 09. 07. 2022 10:00

S manželem Davidem (37) máme dvě krásné děti. Marietě je osm let a Matteovi bylo minulý měsíc pět. Na mateřské dovolené jsem dohromady strávila skoro šest let, což mi přijde jako dlouhá doba.

Byla jsem na mateřské příliš dlouho

Marietu jsem měla těsně po škole, odpracovala jsem necelý rok a hned jsem otěhotněla. A pak jsem se v práci ukázala až po šesti letech. Byla to moc dlouhá pauza na to, abych mohla kariérně někam postoupit. Spousta kolegů a kolegyň je na tom daleko lépe než já.

Zpětně sama sebe proklínám za to, že jsem nešla do práce dřív. Měla bych to teď jednodušší. Ale když byly děti malé, všechno to bylo jinak. To, že bych šla pracovat, bylo naprosto nepředstavitelné. David mi to několikrát nabízel, ale nedokázali jsme vymyslet, jak by to šlo zařídit. Dokud jsem kojila, byl návrat do práce nemyslitelný. Pak jsem byla znovu těhotná a všechno se jen oddalovalo.

Kvůli dětem nejsem úspěšná v práci

Navíc myšlenka na to, jak říkám své tchyni, že nezůstávám s dětmi doma, mi to ještě víc znechutila. Úplně ji slyším: „A proč sis vůbec ty děti pořizovala, když se o ně nechceš starat?“ A dopadlo to tak, jak jsem si to vůbec nepředstavovala. Moje kariéra stagnovala a já teď začínám znovu od nuly.

Nechci, abych vyzněla nějak nevděčně, své děti miluji. Ale v životě jsem toho chtěla dosáhnout víc. Už když jsem studovala, myslela jsem si, že budu jezdit na služební cesty a moje práce bude mít reálný dopad na svět. Nic z toho se mi nesplnilo.

Závidím manželovi jeho práci

David je na tom profesně úplně jinak. Je ve své práci velmi úspěšný, opravdu se mu daří. Často jezdí na služební cesty do zahraničí. Dostane se nejen do Evropy, ale i do Jižní Ameriky nebo Kanady. Aspoň jednou měsíčně někam jede. Před pár dny za mnou znovu přišel s tím, že ho vyslali do světa. „Tentokrát mě šéf na konci měsíce posílá do Japonska, budu pryč asi týden,“ pronesl a mě píchlo u srdce.

Do Japonska jsem se vždy chtěla podívat, je to moje milovaná země, líbí se mi jejich kultura, lidé, prostě všechno. Strašně moc mu jeho cestu závidím. Ráda bych také tak cestovala a měla práci, která by mi to umožnila. Já mám ale bohužel smůlu, strávila jsem moc času na mateřské.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články