Melinda (32): Po šesti letech na mateřské se mi nedaří najít práci. Důvod je víc než smutný

Melinda (32): Po šesti letech na mateřské se mi nedaří najít práci. Důvod je víc než smutný
Zdroj: Freepik

Melinda měla před nástupem na mateřskou dovolenou jistou práci. Přesně věděla, co má dělat a byla víc než spokojená. Po šesti letech doma ji nenapadlo, že po návratu nastanou problémy. Firma, kde roky pracovala, najednou zkrachovala. Melinda si musí najít novou práci. Ukázalo se však, že je na trhu práce nežádoucí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 06. 2022 13:00

Po šesti letech jsem se ocitla v situaci, kdy se musím vrátit do práce. Co hůř, musím si najít zcela novou. Velmi rychle se ukázalo, že roky strávené na mateřské dovolené ze mě udělaly osobu, kterou trh práce nechce. Už mám z pohovorů a těch věčných neúspěchů vyloženě depresi.

Odchod na mateřskou jsem obrečela

Když jsem dokončila studium na střední škole, práci jsem si našla pomocí personální agentury. Naprosto nečekaně jsem se dostala do společnosti, která se zabývala vymáháním pohledávek. Pro mě samotnou bylo překvapením, že by mě taková práce mohla bavit. Prošla jsem rozsáhlým školením a tím začala moje dlouholetá éra na pozici inkasní specialistky.

Po pěti letech jsem pouze změnila firmu, kde jsem pracovala. Práce mi sem tam lezla krkem, protože jsem za den slyšela nespočet příběhů, proč dotyčný nemůže zaplatit svůj dluh. Ve firmě jsem patřila k těm nejlepším. Přesně jsem věděla, co mám dělat. Někteří se ode mě mohli učit. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, skoro jsem svůj odchod na mateřskou obrečela.

Nechtělo se mi opustit jisté místo. Nakonec jsem do práce chodila až do sedmého měsíce těhotenství. Pak už to zkrátka nešlo. Až do porodu to pro mě byla muka. Jen tak sedět doma a nic nedělat. Práce mi velmi chyběla. Když se dcera narodila, mé dny prázdnoty se rychle naplnily. Na práci jsem zapomněla a stala se mamkou na plný úvazek.

Na mateřské jsem byla šest let

Po půl roce mi volali z práce a nabídli částečný úvazek. To jsem odmítla se slovy, že si chci mateřskou užít. Návrat jsem neplánovala dříve jak za tři roky. Netušila jsem však, že právě v době, kdy už šla dcera do školky, budu znovu těhotná. Moje mateřská dovolená se protáhla na téměř šest let.

Během nich mě manžel čas od času ponoukal, abych si udělala nějaký rekvalifikační kurz, nebo doladila jazyky. On totiž velmi dobře vnímal, jak se trh práce mění a společně s ním i požadavky na pracovníky. Já byla chytrá a měla pocit, že nic takového nepotřebuji. Když jsem se měla po šesti letech vrátit do firmy, čekal mě šok.

Po měsíci totiž firma zkrachovala. Dost mě to vzalo, myslela jsem si, že mám v práci jistotu. Musela jsem okamžitě jednat. Začala jsem úpravou životopisu, který jsem rozesílala jako šílená. Z padesátky odeslaných emailů s dotazem na práci přišlo jen pár pozvání na pohovor.

Ukázalo se, že nic neumím

A právě zde je ten problém. Každý pohovor mě sráží ke dnu. Ukazuje se, že jsem vlastně úplně k ničemu. Moje začátečnická znalost angličtiny najednou nestačí. Vy umíte jen jeden světový jazyk a ještě špatně? Něco takového slyším na každém pohovoru. Za ty roky, co jsem byla doma s dětmi, se hodně změnilo. Na jednom pohovoru mě ze dveří vyprovodili už po třech minutách. Moje sebevědomí je kvůli tomu na bodu mrazu.

Nevím, kde mám vlastně začít. Učit se jazyky? Nebo počítačové dovednosti? Co já vlastně umím? Roky jsem mluvila s lidmi po telefonu a vymáhala od nich peníze. Manžel Jarda se mě snaží podporovat a po večerech sedíme u počítače, kde se učím tomu, co je třeba. Mám však strach, že to k ničemu nebude. Skončím jako pomocná síla někde ve skladu a budu za to ráda. A bůh ví, jestli i na takovou práci mám dostatek dovedností...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články