Předjaří je ideální pro přesazování pokojovek: Kdy začít a na co nezapomenout?

Předjaří je ideální pro přesazování pokojovek: Kdy začít a na co nezapomenout?
Zdroj: Freepik
Přesazovat pokojové rostliny je ideální v předjaří nebo brzy zjara. Každá z přesazovaných rostlin má specifické požadavky na druh substrátu i velikost nádoby.U menších rostlin by měla být nová nádoba větší o dva až tři centimetry, u těch větších o pět až šest.Pro všechny druhy rostlin se nehodí pokojový substrát. Jiný potřebují orchideje, jiný kaktusy. Také citrusy a azalky mají vlastní požadavky.+ 1 fotka+ 2 fotky

Konec zimy obvykle znamená, že se můžeme pomalu chystat na zahrádku či plánovat, co vysadíme na balkon. Nastává ale také ideální doba, kdy bychom měli věnovat zvýšenou pozornost rostlinám, které máme celoročně doma.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 07. 03. 2021 09:00

Doma lze pěstovat celou škálu nejrůznějších pokojovek. Jejich potřeby se ale od sebe mohou výrazně lišit. Poradíme vám, jaké zásady byste měli respektovat, ať už vlastníte kaktus, nebo orchidej.

Jak často přesazovat pokojové rostliny

Pokojovky není třeba přesazovat každý rok. Většinou se doporučuje jednou za dva roky. Co je přitom třeba sledovat, je kořenový systém. Když vidíme, že kořeny prorůstají celou zeminou a vyčuhují ze dna nádoby, je nejvyšší čas na přesazení.

Kdy přesazovat pokojovky?

Ideální období, kdy se pustit do přesazování pokojovek, začíná koncem února. Hlídejte si především, aby rostliny zrovna nekvetly.

Jak pokojovky přesazovat

Pokojovky přesazujte do vhodného substrátu, který můžete smíchat 1:1 se středně těžkou zeminou ze zahrádky. Vytvoříte tak rostlině lepší podmínky. Vzniklá směs bude prodyšnější a plná živin. Při koupi substrátu dejte pozor na to, pro které rostliny je určený. Pro většinu postačí substrát pro pokojové rostliny, speciální budete potřebovat pro kaktusy, citrusy, orchideje, palmy či azalky.

Na dno nádoby dejte drenážní vrstvu (kamínky, hliněné střepy, keramzit), která zamezí tomu, aby kořeny hnily vinou vlhkosti.

Některé rostliny je třeba při přesazování rozsadit. Dejte přitom pozor, aby se nepoškodil kořenový systém žádné z rostlinek. Po přesazení pokojovku pár dní sledujte, zda prospívá.

Do čeho přesazovat

Při přesazování nejde jen o zeminu. Důležité také je, aby kořeny měly v nádobě dostatek prostoru. Zahradníci proto doporučují květináč o minimálně 2-3 cm větším průměru (u větších rostlin je to pak 5-6 cm), než měl ten původní. Existují ale druhy rostlin, které přímo vyžadují těsnou nádobu. Potřeba je také myslet na možnost odtoku vody a misku. Stojatá voda většinou rostlinám neprospívá.

Pokud nemáte možnost rostliny pravidelně zalévat, je dobré zvážit pořízení samozavlažovacích nádob. O rostliny je pak dobře postaráno a nedochází k jejich přemokření.

Kdy přihnojovat pokojovky

Zhruba v únoru začněte rostlinám dopřávat více vláhy. Také se doporučuje zhruba měsíc před plánovaným přesazováním přihnojit tekutým hnojivem. Po přesazení je lepší rostliny pohnojit až potom, co se ujmou, tedy zhruba po třech týdnech. Jestliže nový substrát již hnojivo obsahuje, přihnojujte rostlinu až po zhruba šesti týdnech, protože do té doby bude mít živin dostatek. Při přihnojování dobře prostudujte návody na přípravcích, abyste rostliny nespálili.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články