Samý květ a málo lidí. Pražská botanická zahrada aktuálně láká na magický japonský koutek

Japonský koutek v Botanické zahradě hl. m. Prahy.
Zdroj: Lifee.cz/Jana Jánská
Japonský koutek se v pražské botanické zahradě v Troji začal budovat už v roce 1995. Pro veřejnost byl otevřen o dva roky později.Expozice je tvořena ze dvou částí. První představuje horskou krajinu s chýší a jezírkem.Ve druhé, sbírkové části, jsou shromažďovány rostliny pocházející z Číny a Japonska.Základními prvky zahrady jsou voda, kámen a rostliny.+ 8 fotek+ 9 fotek

Už třetí týden jsou otevřeny venkovní prostory botanické zahrady v Praze-Troji. Velkými lákadly dosud byly rozkvetlé pivoňky v horní části zahrady, v těchto dnech ale pomyslnou štafetu přebírá japonský koutek, který tu začali budovat už před pětadvaceti lety.

Jana Jánská
Jana Jánská 08. 05. 2020 10:20

"Botanické zahrada je s jarem plná kvetoucích rostlin a jsem rád, že o tu nádheru zájemci zcela nepřijdou. Návštěvníci nyní mohou opět obdivovat vzácné skvosty našich sbírek, samozřejmě za podmínek dodržování veškerých nařízení souvisejících s prevencí šíření nemoci COVID-19," uvedl už dříve ředitel botanické zahrady Bohumil Černý.

Návrat do normálu

Zahrada pomalu najíždí do běžného provozu, otevřeny už jsou i obchody se suvenýry a občerstvení v jižní části zahrady, právě u japonského koutku. Při dodržování všech nezbytných opatření si tu můžete dát klobásy, párky v rohlíku i točené pivo. Od 11. května 2020 se navíc na vinici sv. Kláry otevírá vinotékové okénko.

"Trojská botanická zahrada patří mezi nejoblíbenější místa našich procházek, bydlíme jen pár metrů odsud. Japonská zahrada s altánem, potokem, bonsajemi a momentálně krásně rozkvetlými rododendrony je pro nás asi největší lákadlo. Výhodou je, že kvůli pandemii tu teď není hlava na hlavě," říká návštěvnice Hana Přibylová, která má i s rodinou pořízenou permanentku.

Rododendrony i azalky

Japonskou zahradu začali v Troji budovat už v roce 1995, pro veřejnost byla otevřena o dva roky později. Právě květen je prý nejkrásnější dobou pro její návštěvu. Japonské javory už se zazelenaly, okrasné trávy se po zimním spánku prodraly na povrch a rozkvetlé rododendrony a azalky dodávají místu magickou sílu, kterou umocňují i bonsaje vystavené očím návštěvníků na speciálních dřevěných podestách.

NA MAGICKOU KRÁSU JAPONSKÉ ZAHRADY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články