Jak připravit chalupu na léto: Tipy, díky kterým budou prázdniny v pohodě

Dnešní moderní vkusné sruby a chaty by chtěl každý.
Zdroj: Pixabay.com

Už se nemůžete dočkat, až budete slunečné letní dny trávit na chalupě? Potom byste neměli zanedbat ani její pečlivou přípravu. Co všechno je třeba udělat, než se pohodlně usadíte na lehátku, či pozvete přátele na grilování?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 14. 06. 2020 11:00

Kdo by se netěšil, až bude moci s rodinnou nebo přáteli příjemně posedět na zahradě poblíž voňavého lesa a přitom grilovat něco dobrého. Zní to ideálně, že? Aby vám ale jinak pohodový pobyt nezkazily nečekané problémy, měli byste ještě předtím váš letní byt pořádně zkontrolovat a udělat vše potřebné.

Chce to průvan

Asi nejdůležitější je po dlouhé době, kdy byla chata neobývaná, pořádně a dostatečně vyvětrat. Její zabezpečení sice nejspíš zabránilo vniknutí případných zlodějů, ale plísně a vlhkosti nikoliv. Nemluvě o zatuchlém vzduchu, který se v chatě po delší době bez větrání často vyskytuje. Otevřete proto okna i dveře a udělejte pořádný průvan. Při tom můžete zkontrolovat i to, zda se přes zimu vlivem změn teplot a vlhkosti nepokroutily okenní a dveřní rámy, případně další vybavení z přírodních materiálů.

Nedejte šanci plísni a vlhkosti

Dalším důležitým bodem na seznamu, který byste měli na chatě po zimě udělat jako první, je kontrola stěn, včetně těch za nábytkem, a stropů. Mohou se na nich totiž vlivem hromaděné vlhkosti vyskytovat škodlivé plísně. Zabojujte s nimi speciálními prostředky a místa i potom pravidelně kontrolujte. Stav zlepší i pravidelné a dostatečné větrání.

Zkontrolujte elektřinu a zásuvky

I když jste víkendové obydlí dlouho nenavštěvovali, rozhodně je třeba zkontrolovat funkčnost světel, tedy žárovek. Prověřte i, zda správně fungují zásuvky, jež mohou přes zimu, vlivem vlhkosti, vypovědět službu. Nezapomeňte proto přibalit i náhradní žárovky, v případě, že některá dosloužila.

Obhlédněte střechu a vyčistěte okapy

Zkontrolujte, zda na střeše nechybí tašky a jestli vám přes ně dovnitř nezatéká. Zjistěte, zda některé nepopraskaly. Zaměřte se ale i na latě a trámy. Pak si vezměte na paškál okapy, které důkladně očistěte od napadaného listí, jehličí a případných nečistot, abyste zabránili ucpání odtoku. Právě zanesený odtok by vám totiž mohl přidělat další problémy s vlhkostí. Nezapomeňte také zkontrolovat komín, který by měl správně táhnout. To zjistíte, až s prvním zatopením, které ani v létě neodkládejte. V případě, že komín netáhne, vyčistěte ho, nebo ho rovnou nechte prohlédnout kominíkem. Odborná kontrola komína je navíc zákonem povinná nejméně jednou ročně.

Nachystejte pohodlné venkovní sezení a vyčistěte gril

Jednou z příjemných povinností při přípravě chaty na sezónu je výběr posezení na zahradu. Pokud si chcete pozvat příbuzné či přátele na letní grilování je důležité jim poskytnout dostatek pohodlí. Podívejte se, zda je vaše venkovní sezení ještě dostačující. V případě látkových tkanin se ujistěte, že jsou v pořádku. V opačném případě je to vhodná příležitost k výměně. Pergolu můžete navíc i zajímavě vyzdobit některými letními dekoracemi. Uvidíte, že je návštěva ocení. Jestliže používáte venkovní gril, nezapomeňte ho pořádně vyčistit od nečistot, které se v něm usadily během zimy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články