Porovnání: Dřevěná nebo hliníková pergola?

Porovnání: Dřevěná nebo hliníková pergola?
Zdroj: Foto: J J, Unsplash

První jarní sluníčko nás pomalu láká na posezení na zahrádce. Máte-li v plánu si relaxaci ještě více zpříjemnit, postavte si pergolu. Ta vás ochrání před deštěm i úpalem. Na trhu jsou však dřevěné i hliníkové varianty konstrukce. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 15. 04. 2020 14:36

Posezení pod pergolou

Pergola je venkovní přístřešek, který stíní a chrání před deštěm. Může se stát ústředním místem venkovního posezení, proto dobře zvažte jeho polohu. Dále se musíte rozhodnout pro materiál, ze kterého bude pergola postavená. Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěné a hliníkové pergoly?

Dřevěnou nebo kovovou pergolu?

Dřevěné pergoly mohou díky teplému odstínu a přírodnímu materiálu opticky lépe zapadnout do vaší zahrady. Lze je také snadno namořit nebo natřít na vámi požadovanou barvu. Bohužel však materiál vyžaduje údržbu a ochranu proti škůdcům. Dřevo také vysychá, praská a celkově se léty opotřebovává. Stejně jako hliníkovou verzi můžete pergoly sehnat buď v unifikovaném provedení, nebo připravené a postavené na míru.

Hliníkové pergoly vypadají trochu futuristicky. Kovovou konstrukci můžete natřít speciální barvou, opatřit imitací dřeva nebo nechat bez povrchové úpravy. Hliník je bezúdržbový, což vám do budoucna ušetří mnoho pracovních víkendů. Někteří dodavatelé dokonce nabízejí doživotní záruku na bezvadný stav jejich výrobků. Stavba hliníkové pergoly je rychlá a můžete ji začít ihned využívat jako relaxační zónu. V budoucnosti ji lze jednoduše předělat na zimní zahradu – to u dřevěného typu bohužel většinou nelze.

Moderní materiál je dražší

Cena hliníkových pergol je oproti dřevěným o něco vyšší. Bezúdržbový materiál a moderní postupy zkrátka stojí něco navíc. Jestliže se ale pro hliníkovou pergolu rozhodnete, můžete si užívat i skleněné střechy, jejíž stavbu klasická dřevěná konstrukce pergoly bez úprav nedovoluje.

Vybírejte podle oka i rozumu

Poptávka po hliníkových pergolách se rok od roku zvyšuje. Čím dál více lidí tak dává přednost bezúdržbové konstrukci před masivním dřevem. Moderní vzhled hliníkových pergol se spíše hodí k novostavbám, ale dokáží udělat parádu i u staršího stavení. Stačí si jen dát pozor na výběr barevného provedení.

Související články

Další články