Jedlé kaštany v kuchyni: Skvělé jsou nejen pečené, ale i v dortu nebo polévce

Jedlé kaštany jsou skvělé naslano i sladko.
Zdroj: Pixabay
Kaštanová roláda

Suroviny:

500 g kaštanové pyré
120 g másla
trochu rumu

Na krém:
3 vejce
120 g práškového cukru7
100 g hořké čokolády
120-150 g másla

Postup:

Bílky ušleháme na středně tuhý sníh, přidáme cukr krystal a došleháme do tuha.

Zlehka vařečkou přimícháme žloutky a kakao smíchané s moukou.

Plech vymastíme máslem a vyložíme pečícím papírem. Na takto připravený plech vylijeme těsto a upečeme.

Upečené těsto spolu s papírem svineme do rolády a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém.

Rozmrazené kaštanové pyré zalijeme smetanou, přidáme ztužovač a dohromady vyšleháme.

Vychladlé rozvineme, stáhneme opatrně papír, natřeme nádivkou a znovu svineme.
Necháme chvíli zchladit v lednici a podáváme.Kaštanový dort

Oloupejte půl kila jedlých kaštanů, uvařte je v mléce doměkka a větší část jich prolisujte (umelte), trochu si nechte na ozdobu. V míse utřete do pěny 80 g másla, žloutky ze šesti vajec, 180 g cukru a prolisované kaštany. Doplňte 100 g posekaných mandlí nebo oříšků a jemně vmíchejte sníh ze šesti bílků. V dortové formě – vymazané a vysypané - pečte zvolna půl hodiny a potom kontrolujte klasicky špejlí, jestli ještě chvilku nepotřebuje dopéci. Vychladlý dort rozřízněte a vyplňte šlehačkou. Tou potřete i vršek dortu a ještě posypte posekanými kaštany, které jste si ponechaly po uvaření na ozdobu.Kaštanová polévka

Suroviny:

250 g jedlých kaštanů
1 menší cibule
2 plátky zázvoru
30 g másla
2 řapíky celeru
1 litr zeleninového vývaru
100 ml mléka
2 lžíce kaštanové mouky
sůl
pepř

Postup:

Kaštany nařízneme na vypouklé straně do křížku. Rozložíme je na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 10 minut. Kaštany by měly začít praskat. Jakmile jsou kaštany upečené, oloupeme je a nakrájíme na větší kousky

Mezitím si na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme nakrájený zázvor, celer, kaštany a ještě chvilku restujeme. Vše zalijeme vývarem a vaříme až budou kaštany měkké.

Polévku rozmixujeme na hladký krém. Nakonec polévku zahustíme kaštanovou moukou, kterou jsme si rozmíchali v mléce.

Ještě chvilku provaříme, ochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.Kaštanová nádivka

Půl kila jedlých kaštanů uvařte doměkka, oloupejte a rozmixujte nebo umelte s trochou mléka. Smíchejte s dvěma houskami nakrájenými na kostičky a namočenými v mléce. Vmíchejte 300 g mletého masa, dvě vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a krabičku šlehačky. Dohustěte strouhankou a zapečte v troubě.+ 1 fotka+ 2 fotky

Sezóna jedlých kaštanů je tu. Jistě znáte ten pocit, když jdete po ulici a ze stánků se na vás line ta krásná vůně této pražené pochoutky. Vy si je můžete navíc připravit k snědku i doma.

Petra Járková
Petra Járková 19. 10. 2019 10:00

Kde je koupit

Jedlé kaštany můžete vařit, péct i pražit. Jedná se o pochoutku, která je skvělá naslano i sladko. Kilo jedlých kaštanů koupíte přibližně za 120 korun. Sehnat byste je měli v supermarketech, na farmářských trzích i na e-shopech s bio potravinami.

Přednosti jedlých kaštanů

Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.  Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem.

Uchování kaštanů

Nejlepší způsob uchování kaštanů je jejich zmražení v mikrotenových sáčcích. Po rozmrazení si totiž zachovávají svou původní chuť.

Jak poznat jedlé kaštany od nejedlých

Jedlé kaštany poznáte snadno podle toho, že jsou tvarově i slupkou už napohled jiné než ty klasické. Mají delší bodliny. Každý obal jedlého kaštanu obsahuje tři plody. Syrové se konzumovat nedají, vždycky je musíte předem uvařit nebo upéci. Loupají se teprve po tepelné úpravě, a to tak, že mají vrchní, tvrdou slupku a pod ní ještě druhou jemnější – i tu je potřeba odstranit.

Vaření kaštanů

Plody nařízněte do kříže, zalijte vařící vodou a vařte půl hodiny doměkka. Potom je oloupejte a umelte na masovém mlýnku nebo prolisujte sítem. Když oloupané spařené kaštany povaříte ještě chvíli v mléce, získají jemnější chuť. V kombinaci s namočeným pečivem a bylinkami jsou výborné do nádivky. Nasladko je zase lepší povařit je v páře s vanilkou. Spolu s cukrem a sirupem jsou pak výborné na vafle, omelety a lívance.

Pečení kaštanů

Každý plod ostrým nožem nařízněte z vrchu do kříže, nechte několik hodin namočené ve vodě, rozložte na plech do trouby a při 200 stupních nechte péct asi 15 minut – nesmí úplně zčernat. Upravovat se dají i na grilu. Ještě za tepla je potom loupejte. V některých zemích se takto podávají jako příloha k masu.

RECEPTY S JEDLÝMI KAŠTANY NALEZNETE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články