Nejúčinnější ochrana před koronavirem skoro nic nestojí: Správné mytí rukou krok za krokem

ruce, mytí
Zdroj: pixabay.com

Špinavé ruce oslabují naši imunitu a přenášejí až 80 % všech infekcí, tedy nejenom koronavirus. Pojďme si zopakovat, jak se správně provádí očista rukou, a předejděme díky tomu šíření nejrůznějších bakterií a infekcí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 22. 09. 2020 14:30

Věděli jste, že správné mytí rukou trvá 40 až 60 sekund? Schválně, kolik času strávíte umýváním rukou vy? Někdy použijte stopky, přes dvacet vteřin se dostanete jen stěží. A přitom správné umytí rukou je jedna ze základních prevencí před šířením nákazy, včetně viru chřipky nebo covid-19.

Kdy si ruce umýt?

Je důležité, aby se mytí rukou stalo rituálem, a naučili jste se správnou techniku. Zkuste se podívat se na své děti, které chodí do školky. Je docela pravděpodobné, že jim tam paní učitelky už správný postup vštípily. Možná byste se od nich mohli i něco přiučit.

Standardem by mělo být umývání rukou před jídlem, po použití toalety, kdykoliv se vrátíte z venku domů či po mazlení se s domácím zvířetem. Ruce je potřeba umýt také tehdy, když kýcháte nebo kašlete s rukou, respektive loktem před ústy a během období, kdy je někdo v domácnosti nemocný.

Správné pomůcky

Na umyvadle byste měli mít samozřejmě mýdlo ideálně v dávkovači s pumpičkou nebo ještě lépe bezdotykovém, který vám množství mýdla odměří sám. Vedle mýdla mějte i dávkovač desinfekce, kterou používejte nejenom v období největšího ohrožení koronavirem, ale zvykněte si ruce desinfikovat i běžně například po použití toalety.

Každý člen domácnosti by měl mít svůj ručník, který pravidelně vyměňujte. V době klidu stačí jednou týdně, v případě karantény nebo když chcete mít jistotu i dvakrát do týdne. Úplně nejhygieničtější je použití papírových ručníků.

Jak si opravdu dobře mýt ruce

Není nutné hledat v mytí rukou vědu. Přesto je dobré, když se budete držet několika jednoduchých zásad:

  • Nejprve si ruce důkladně namočte, zvlášť pokud používáte k mytí rukou tekuté mýdlo. Při používání tekutého mýdla nasucho si ruce dobře neumyjete.
  • Na dostatečně mokré ruce aplikujte mýdlo takovým způsobem, aby bylo na co nejširším povrchu a třete ruce dlaněmi k sobě a mýdlo tím napěníte.
  • Poté začněte mýt mezery mezi prsty. Pravá ruka otírá hřbet levé ruky s propletenými prsty (a naopak).
  • Očistěte mezery z druhé strany. Dlaně třete o sebe, s propletenými prsty.
  • Zaklesněte do sebe prsty tak, abyste hřbet prstů otírali o dlaň druhé ruky.
  • Nezapomeňte na palec – levý třete celou sevřenou dlaní pravé ruky a pravý levou dlaní.
  • Naposledy se věnujte špičkám prstů. Všech pět prstů pravé ruky dejte k sobě a rotačními pohyby na obě strany je třete o levou dlaň, to samé naopak.
  • Ruce opláchněte vodou a usušte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články