Svatební apartmá nejmocnějších lidí své doby. V Drážďanech otevřeli unikátní prostory

Nově zrekonstruované svatební apartmá v Rezidenčním zámku v Drážďanech.
Zdroj: Státní umělecké sbírky Drážďany
Rezidenční zámek v Drážďanech patří mezi jedno z největších lákadel tohoto saského města.Takhle vypadal Rezidenční zámek v Drážďanech ještě v osmdesátých letech dvacátého století.V září 1719 se v Rezidenčním zámku konaly svatební oslavy kurfiřtského prince Friedricha Augusta II. Saského s rakouskou císařskou dcerou arcivévodkyní Marií Josefou. Vzniklo tu pět úžasných svatebních místností. Zde na fotografii z roku 1933. Za druhé světová války pak byl zámek zničen bombardováním.Od října 2019 jsou svatební místnosti opravené a opět otevřené pro turisty.+ 4 fotky+ 5 fotek

Před třemi sty lety se v Drážďanech odehrála událost, která takřka neměla obdoby. Svatební oslavy kurfiřtského prince Friedricha Augusta II. Saského s rakouskou císařskou dcerou arcivévodkyní Marií Josefou obrátily město na čtyři dny takříkajíc vzhůru nohama. V Rezidenčním zámku kvůli nim dokonce zřídili pět nových barokních sálů. A právě ty můžete od října 2019 navštívit.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 23. 10. 2019 07:00

Nově otevřené barokní prostory, v nichž se opulentní svatba konala, patří mezi nejnovější lákadla Drážďan.

Rezidenční zámek

Drážďany, to není jen Zwinger. Naproti se totiž rozkládá další skvost, kterým je bezesporu Rezidenční zámek. Stojí přímo v srdci drážďanského starého města a je místem uměleckých sbírek Drážďan. Když se otevřela proslulá Historická zelená klenba, zájem turistů - i těch z Česka - se zdvojnásobil.

Rezidenční zámek byl při bombardování v roce 1945 téměř zničen a jeho opravy trvaly takřka dodnes. Nyní je vítaným místem obdivovatelů "rezidence vědy a umění". Nejdříve se sem vrátily Kabinet mincí a Kabinet mědirytin. Od roku 2004 je opět zpřístupněna Nová zelená klenba v prvním patře a od roku 2006 i Historická zelená klenba v přízemí.

V původních prostorech jsou vystavovány různé druhy umění pozdního baroka. Za sbírkami stojí zámožný August Silný, který je shromáždil jako výraz bohatství a absolutistické moci.

Dalším krokem bylo otevření skvostné Turecké komory v roce 2010. Následovala poslední etapa rekonstrukce Rezidenčního zámku, která byla ukončena v roce 2013 zpřístupněním historické Zbrojnice v Obřím sále a následně i renesančního křídla.

Čeká na vás velký skvost

Od konce září 2019 je navíc možné zhlédnout nově zrekonstruované pokoje. Parádní královské apartmá Augusta Silného včetně Porcelánového kabinetu ve věžní místnosti bylo slavnostně otevřeno ke příležitosti výročí 300 let od velkolepých svatebních slavností kurfiřtského prince Friedricha Augusta II. Saského s rakouskou císařskou dcerou arcivévodkyní Marií Josefou.

Obřad se sice uskutečnil ve Vídni, ale čtyřtýdenní oslavy se odehrávaly na saském dvoře v Drážďanech, kam se kromě svatebního páru vydalo více než tisíc knížat, hrabat, baronů a šlechticů s doprovodem, obchodníky, nejrůznějšími artisty. Dění pochopitelně přihlíželo množství diváků.

Pětice nádherných sálů

Pompézní svatební oslava ze září roku 1719 se stala důvodem ke zřízení pěti nádherných barokních sálů ve druhém patře západního křídla Rezidenčního zámku. Tvoří je jídelna, dva předpokoje, audienční síň s trůnem a parádní ložnice s velkolepou císařskou postelí, a to vše podle francouzského vzoru.

Vznikly tak mimořádné pozdně barokní interiéry, které jsou samy o sobě uměleckým dílem. Tak si je určitě nenechte ujít, byla by to škoda. Drážďany jsou pro podzimní výlet jako stvořené…

NA NOVÝ SKVOST DRÁŽĎAN SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Informace o aktuálních výstavách, otevírací době a vstupném najdete zde: www.drazdany.info.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články