Dušičkový nákupní rádce: Můžete za hranicemi ušetřit?

Do Drážďan to není daleko.
Zdroj: unsplash, pixabay
Drážďanské hlavní vlakové nádraží.Po Prager Straße dojdete do centra, kde o Vánocích bývají krásné trhy.Frauenkirche, kostel, který byl zničený za války, protože si Drážďany spletli s Prahou.Cestou za věnci se můžete zastavit i v nákupním centru, kde se nachází v Česku tak oblíbený Primark.+ 8 fotek+ 9 fotek

Svátek, při němž se celé rodiny vydávají dohromady navštívit hřbitovy, aby uctily jejich památku a položily v upomínku nejrůznější ozdoby, se slaví 2. listopadu. O Dušičkách zavzpomínáme na své nejbližší, kteří už nejsou mezi námi. Tradicí je přinést k hrobu svíčku nebo věnec. Ty můžete pořídit u nás, ale i v sousedním Německu. Nejoblíbenějším a nejdostupnějším městem jsou Drážďany. Jak je to s porovnáním ceny a kvality v Česku a u německých prodejců?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 27. 10. 2018 09:55

Cesta do Drážďan vám nezabere mnoho času. Po silnici tak necelé dvě hodiny, vlakem pak zhruba o dvacet minut déle. Na výlet do u Čechů tak oblíbeného německého města nepotřebujete ani závratnou finanční částku. Benzín pro auto se rozpočítá mezi osazenstvo a autobus vás vyjde cca na 350 korun.

DRÁŽĎANY


Ať už dorazíte na vlakové nebo autobusové nádraží, Drážďany jsou malé městečko, tudíž do centra vám cesta nebude trvat nijak dlouho. Svou historií vás určitě nadchnou, a když vám zbude čas, určitě se projděte podél nábřeží, kolem galerie Zwinger nebo oceňte um restaurátorů v kostele Frauenkirche.


Pokud přijedete vlakem, určitě nepospíchejte z nádraží hned ven. V průchodu se totiž nachází sice nikterak přepychové, ale příjemné květinářství s názvem Florizz. Přesná adresa zní Wiener Platz 4, 01069. Tam pořídíte menší věnce na hrob za 14 – 17 euro, což je v přepočtu 360 – 440 korun. Není to pálka, ale za tuto cenu můžete narazit na výzdobu daleko krásnější.


Klasické obchody

Ani v obyčejných supermarketech na Svátek zesnulých nezapomněli. V německém Lidlu na Wiener Platz (hned vedle předchozího obchůdku) můžete koupit výzdobu za 7 – 9 euro (180 – 230 korun). Pod dvě stě korun dáte za ozdobné větve v květináči. Věnce jsou už přes 200 korun. Ačkoliv se jedná o komerční obchod, zboží zde je překvapivě pěkné a i cenově dostupnější než třeba ve Florizzu.


Co se ochoty prodavaček týká, neočekávejte žádný zákaznický servis, kdy vám věnce budou nosit na podnosu. V obou případech se jedná o vysoce frekventovaná místa v blízkosti vlakového nádraží, kde se hledí spíš na počet nakoupivších zákazníků než na to, jestli odcházejí spokojeni.


Neuspokojila vás ani jedna nabídka? Zamiřte do centra přes Prager Straße, kde je možné si odskočit na lov levného oblečení do oblíbeného Primarku. Na Prager Str. 7 najdete obchod s názvem Depot, kde si můžete vybrat z nespočtu dekorací, což ocení zejména ti, kteří si věnec sami vyrábí. Balení šišek a jiných propriet seženete za 2 – 3 eura, tedy 50 – 80 korun. Svíčky v balení po čtyřech koupíte v DM drogerii za euro a kousek (30 korun).


Prager Straße

Jestliže chcete mít stylově vyzdobený hrob kvalitně vyrobeným věncem, nesmíte minout květinářství Blume 2000 na Prager Str. 11. Věnců, ale i ozdobných větví mají opravdu hodně a už od pohledu je jasné, že se nejedná o narychlo vyrobený produkt. Za 20 euro, tedy lehce přes 500 korun, zde pořídíte menší, ale skutečně přenádherný věneček.


Zdá se vám to i tak moc? Vyrobte si svůj vlastní věnec, na který zde pořídíte patřičné propriety. Hodí se na něj třeba vřes, který v Blume 2000 koupíte za 5 euro, tedy bezmála 130 korun. Za stejnou cenu seženete i malé rozkošné větvičky se šiškou a květem. Paní za pokladnou se na vás bude usmívat od ucha k uchu a anglicky vám zodpoví veškeré dotazy.




PRAHA


Jestliže se budete pohybovat kolem Olšanských hřbitovů, tedy od stanice metra Želivského až k obchodnímu centru Flora, bude to nejspíš z toho důvodu, že kolem významného hřbitova, kde byly pohřbeny osobnosti jako Jan Werich nebo Jiří Voskovec, očekáváte zboží kvalitní. Není tomu tak ale ve všech případech.


Laciné věnce od milé paní

Nemusíte mít na hrobu luxusní věnec? Pak vám bude stačit návštěva malého plechového stánku u stanice metra Želivského. Ten sice vypadá, že každou chvíli spadne, ale zboží v něm je ucházející, levné a milá paní prodavačka si s vámi ráda povykládá.


„Věnce na Dušičky na sobě mohou mít napsáno 'vzpomínáme', ale rozhodně to není pravidlem. Lze je zakoupit i bez nápisu," vysvětluje paní prodavačka skrze malé okénko. Přese všechnu snahu vypadají nabízené věnce jako z pouti. Ten největší stojí 500 korun, zlatá střední cesta korun 400 a ty nejmenší pak za 200 korun. Jiné ozdoby na hrob zde nenajdete.


Květinka je jasná volba

Tento obchod na rozdíl od ostatních nejen věnce prodává, ale i vyrábí. Nachází se napůl cesty mezi stanicemi metra Flora a Želivského na adrese Vinohradská 2751/155a. „Na Dušičky si lidé objednávají hodně. Třeba nedávno pán chtěl na hrob tohle,“ ukazuje květinářka na košatý věnec. Věnců na výběr zde naleznete opravdu hodně. Ty menší, ale opravdu krásné stojí v rozmezí 195 až 225 korun. Za ty větší pak zaplatíte necelou pětistovku. Propriety na věnec si můžete sami zvolit a rozhodně nebudete litovat, jelikož výsledek bude nádherný.


Chladné prostředí

Neonový nápis DarujKvětiny.cz se tyčí nad velkým obchodem o kousek dál. Najdete zde opravdu nepřeberné množství nabízeného zboží, ale ve srovnání s předchozím místem je atmosféra velmi neosobní a věnce zde pořídíte za 500 korun a výš, což je i nejvíce ze všech uvedených variant.


KAM SE TEDY VYDAT?

Kvalita zboží je rozhodně lepší v Německu, ale zase nijak závratně. Nemusíte vyjet za hranice, abyste dostali nádherný věnec za nízkou cenu. V tom případě je jasná volba Květinka. Za předpokladu, že si chcete udělat výlet, navštivte drážďanské Blume 2000. Honbu za věnci spojte s prohlídkou krásného města, příležitostnými nákupy a procházkou podél řeky Labe. Litovat nebudete.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články