Z násilí a bídy až do hlubin vesmíru. Jak trnitá byla cesta nejslavnějšího jazzového trumpetisty Louise Armstronga?

Jeho sláva dosáhla takových rozměrů, že nahrávka jeho písně je na palubě sondy Voyager, která se v roce 1977 vydala do hlubin vesmíru.
Zdroj: wikipedia.com
Ještě jeho dědeček žil jako otrok a sám Louis Daniel na tom nebyl lépe. Vyrůstal v černošské čtvrti, které se přezdívalo Bojiště.V 10 letech se musel ujmout role živitele rodiny, a tak žebral a v popelnicích hledal jídlo.Také pracoval v uhelných dolech a účastnil se nejrůznějších drobných krádeží. Brzy se také podíval za mříže.Měl mimořádný hudební talent, toho si všiml v nápravném zařízení Peter Davis a rozhodl se Louise učit.+ 1 fotka+ 2 fotky

Není známo, kdy přesně se narodil ani jak se doopravdy jmenoval. Šance na jeho úspěch byly nulové, a přesto jeho sláva sahá doslova až do vesmíru. Z nešťastných podmínek vyrostl vzácně šťastný člověk. Louis Armstrong je bezesporu jeden z nejslavnějších amerických jazzových trumpetistů všech dob. Je členem šesti síní slávy, zahrál si v několika oscarových filmech, má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy, a dokonce se roku 1995 objevil na poštovních známkách.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 03. 08. 2018 12:21

Představte si to nejhorší místo k životu plné nemocí, násilí, bídy a bezútěšné samoty. Přesně do takového místa černošské čtvrti v New Orleans se roku 1901 narodil Louis Daniel Armstrong. Do jeho 18 let neexistoval žádný oficiální doklad o jeho existenci. On sám tvrdil, že se narodil 4. 7. 1900 (Den nezávislosti v USA). Bylo to velice oblíbené datum u všech Američanů, kteří neměli rodný list. Podle oficiálních zdrojů se narodil 4. 8.1901.

Zmatky panují také ohledně Armstrongova křestního jména. Často se mu říkalo Louie, přičemž se objevila i varianta Lewie. Fanoušci mu nejčastěji říkali Satchmo, což se dá přeložit jako Velká ústa. Přezdívka údajně pochází z dob, kdy malý Louis tančil za peníze na ulici. Mince si dával do úst, aby mu je někdo neukradl.

Ještě jeho dědeček žil jako otrok a sám Louis Daniel na tom nebyl lépe. Vyrůstal v černošské čtvrti, které se přezdívalo Bojiště. Prostituce i hazard tam byly v podstatě legální. Jeho matka Mary byla společnice a otěhotněla s o pět let starším Williamem Armstrongem. Sotva se Louis narodil, William od rodiny utekl k jiné ženě. Matka dítě odložila nejprve k babičce a poté ke strýci.

Po pěti letech se Louis k matce vrátil, neboť byla velmi nemocná a on se musel ujmout role živitele rodiny. Žebral, v popelnicích hledal jídlo. Také pracoval pro židovské vetešníky s litevskými kořeny, pro které na skládkách hledal vhodné předměty k dalšímu prodeji. Časem k přistěhovalcům přilnul více než k vlastní rodině. Díky nim se naučil mnoho o judaismu a také nosil na oblečení Davidovu hvězdu.

Též pracoval v uhelných dolech a účastnil se nejrůznějších drobných krádeží. Brzy se podíval za mříže, když nevlastnímu otci sebral pistoli a při oslavách nového roku s ní začal střílet do vzduchu.

Skončil v nápravném zařízení, kde se setkal s Peterem Davisem. Ten si hned všiml jeho mimořádného hudebního talentu a rozhodl se ho učit.  

„Jako bych se vydal do samého srdce starého dobrého New Orleans. Bylo to konečně něco, pro co mělo smysl žít," vzpomínal Louis.

Ale cestu ke slávě si musel ještě tvrdě vybojovat. Přes den fáral v dolech, večer hrál. V roce 1918 se poprvé oženil s prostitutkou Daisy Parkerovou a společně adoptovali tříletého chlapce Clarence – syna po zemřelé Louisově sestřenici. Naneštěstí Clarence si vážně poranil hlavu a zůstal mentálně postižený.

S druhou ženou Lil se přestěhoval do Chicaga a poté do New Yorku, kde jeho kariéra začala závratně stoupat.  Oženil se ještě dvakrát a teprve Lucille Wilsonová ho věrně provázela zbytkem života.

Jeho sláva dosáhla takových rozměrů, že nahrávka jeho písně je na palubě sondy Voyager, která se v roce 1977 vydala do hlubin vesmíru.

Louis se vždy držel svého motta: „Život je jako trubka. Když do ní nefoukneš, nic z ní nevyjde." Odmítal se šetřit, i když ho lékaři varovali, že intenzivní hraní nadměrně zatěžuje jeho srdce.

První infarkt dostal v březnu 1971 a 6. července téhož roku srdečnímu selhání podlehl.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články