Nejpodivnější ze sester Brontëových: Normálního života neschopnou Emily zabila ve 30 letech tuberkulóza

Inspirací jí byly oblíbené „moors“ (vřesoviště), které doma často ráda sledovala.
Zdroj: Wikipedie
Svůj jediný román Na Větrné hůrce vydala Emily roku 1847.Inspirací jí byly oblíbené „moors“ (vřesoviště), které doma často ráda sledovala.Děj románu Na Větrné hůrce zachycuje osudy dvou rodů od roku 1770 až do počátku 19. století. Celý příběh vypráví služebná Nelly Dean, která sama mohla sledovat životy dvou anglických rodin z Yorkshiru. + 6 fotek+ 7 fotek

Říká se, že Emily byla staromódní, nenávistnou podivínkou, která po yorkshirských blatech bloudila sama se svým psem. Zda je to však pravda, nevíme. Kromě několika povrchních dopisů, hrstky básní, pár kreseb a deníků psaných se sestrou Anne s několikaletými pauzami po sobě totiž Emily Brontëová nic nezanechala.

Petra Járková
Petra Járková 30. 07. 2019 08:00

Narodila se v Thorntonu u Bradfordu Patricku Brontëovi a Marii Branwellové jako jejich páté dítě. Když byly Emily dva roky, rodina přesídlila na faru v Haworthu, kde její otec začal působit jako vikář.

Smrt maminky

Za necelých osm let Maria porodila šest dětí – dcery Mary, Elizabeth, Charlotte, Emily, Anne Brontëovy a syna Patricka Branwella Brontë. Velmi mladá zemřela a její místo v rodině zaujala Mariina sestra, pro děti tetička Branwellová.

Chladná teta a netečný otec

Silně věřící teta dívky vedla k tomu, aby se staly řádnými křesťankami a vzornými ženami. Děti nevyrůstaly v láskyplném prostředí, jakékoliv projevy náklonnosti ze strany tety a otce jim byly cizí. Sama teta Branwellová, která děti vychovávala, nebyla zvyklá dávat najevo své city a otec byl nejčastěji zahloubán do vlastních myšlenek. Není proto divu, že už od raného dětství žily děti ve svém fantazijním světě a tím si vynahrazovaly šedivý obraz reálného života. Emily spolu se svými sestrami Charlotte a Anne i s bratrem Patrickem vymýšleli fiktivní země, které se později objevily i v jejich příbězích.

Penzionát pro nemajetné pastorské dcery

Když bylo Emily deset let, byla převezena za svými sestrami do penzionátu pro nemajetné pastorské dcery. V internátní škole panoval velmi tvrdý režim. Mary a Elizabeth zde zemřely na tuberkulózu a domů se tak vrátily pouze Emily s Charlotte. Utrpení, které sestry v penzionátu prožívaly, Charlotte později vylíčila ve svém románu Jana Eyrová.

Malé dědictví

Po smrti tety Branwellové zdědily dívky malé dědictví, které použily k založení vlastní školy. Realizace tohoto plánu však nedopadla podle představ, škola neměla jediného žáka.

Literární tvorba

Roku 1846 vydaly sestry společné dílo, sbírku básní. Zvolily si pseudonymy skrývající jejich pohlaví. Emily si nepřála zveřejnit své jméno, aby se vyhnula předsudkům, které by v polovině 19. století ženské autorky vyvolaly. V pseudonymech zachovaly jen své iniciály – Ellis (Emily), Acton (Anne) a Currer (Charlotte) Bellovi. Básně se však nesetkaly s úspěchem, a proto se sestry rozhodly pro odlišný žánr. Tak vznikla románová díla Na Větrné hůrce (Emily Brontëová), Agnés Grey (Anne Brontëová) a Profesor (Charlotte Brontëová).

Podlomené zdraví

Celý život měly sestry zdraví oslabené pobytem ve škole i drsným podnebím doma. Emily zemřela 19. prosince 1848 krátce po smrti svého bratra, když nastydla na jeho pohřbu.

Doceněna byla až po smrti

Dva roky po její smrti vydala sestra Charlotte knihu Na Větrné hůrce znovu jako samostatný román pod jejím skutečným jménem. Teprve v této době bylo její dílo objeveno a doceněno.

NA LEGENDÁRNÍ SESTRY SPISOVATELKY SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články