Oscarový Paul Newman v americkém filmu Barva peněz: S Cruisem se na place neustále hecovali, Scorsese mu zakazoval humor

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu.
Zdroj: Česká televize
Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu.Před čtyřiceti lety byl Eddie Felson ctižádostivým mladíkem, který svou brilantní hrou sesadil z trůnu tehdejšího biliárového krále Minnesotu Fatse. Dnes kšeftuje s alkoholem a donedávna držel ochrannou ruku nad talentovaným hráčem Julianem. Jenže ten se dal na drogy a Eddie obrátil svou pozornost na talentovaného mladíka Vincenta Lauriu.Eddieho mrzí, že do hry nevkládá tolik, kolik by mohl. A tak ho pozve i s jeho přítelkyní Carmen na večeři a mladého muže přesvědčí, aby se stal jeho žákem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Ten si spolu s Tomem Cruisem užil na place spoustu zábavy a jejich historky z natáčení se dodnes tradují.

Petra Járková
Petra Járková 19. 09. 2019 16:00

Hvězdná dvojice

Za roli Eddieho Felsona byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun.

Knižní předloha

Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Walter Trevis.

Velký úspěch

Snímek vydělal 50 milionů amerických dolarů a stal se na dlouhou dobu Scorseseho nejvýdělečnějším filmem a zároveň mediální senzací.

Špičkování na place

Natáčení bylo velmi zábavné. Cruise s Newmanem se na place neustále hecovali. Cruise říkal Newmanovi „staříku“ a Newman na něj zase naopak pokřikoval „chlapečku“ a provokoval ho, ať si nechá vyměnit plenky.

Kulečníkové souboje

Newman a Cruise hráli ve většině kulečníkových záběrů sami za sebe, protože prošli školením u Mikea Sigela, tehdejšího nejlepšího hráče na světě. Jejich kulečníkové souboje mimo záběry byly prý legendární.

Režisér před kamerou

Ve filmu se objevil i režisér Martin Scorsese. Ztvárnil postavu muže, který vede psa v kasinu v Atlantic City. Zvířecí roli čtyřnohého přítele si zahrál Scorseseho vlastní pes, který se ve skutečnosti jmenuje Zoe a je uveden i v závěrečných titulcích.

Nepochopený humor

Při natáčení humorných scén radil Scorsese Newmanovi, aby zkusil raději nebýt humorný. Pak prý bude jeho humor stravitelný.

NA SNÍMKY Z FILMU BARVA PENĚZ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články