Japonští vědci vymýšlejí drony, které mají v budoucnu nahradit včely. Populace včel totiž nebezpečně klesá

Populace včel je v ohrožení
Zdroj: zdroj: pixabay

Dvě třetiny všech rostlin na planetě Zemi je závislých na včelím opilování. Včelstvo ale čím dál tím víc vymírá, což značí velký problém. Japonští vědci se připravují na nejhorší a dali se do výzkumu robotických dronů, které by chybějící včelstvo v budoucnu nahradily.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 24. 04. 2018 09:55

Včela medonosná je nepatrné zvířátko, které na svých bedrech nese odpovědnost za život na zemi.

Důležitost včel pro přírodu a člověka definoval Albert Einstein: "Pokud by zmizely na zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života." Rozhodně to není přehnané tvrzení.

Včela medonosná je nesmírně důležitá pro udržení rozmanitosti přírody a je jedním z nejdůležitějších článků potravního řetězce. Má hlavní a nezastupitelné místo v přírodě jako opylovatelka kulturních i planě rostoucích rostlin.

Japonské drony

Japonský vědec Eijiro Myjako a jeho tým z tokijského vědeckého institutu pracují na mini dronech, které by měly ubývající včelstvo v budoucnu zastat. Tyto drony by měly umět opylovávat květiny a dokonce i vyrábět med stejně jako včely. Už je dokonce zhotoven první prototyp. Váží asi 15 gramů a má velikost jako krabička sirek. Jeho spodní strana je pokryta koňskými žíněmi napuštěnými speciálním lepivým gelem. Když dron naletí na květinu, pyl je zachycen a na další rostlině zůstává. Při prvních pokusech byl schopen tento mini dron opylovat svou první lilii. Ze sta pokusů bylo zatím úspěšných 37.

Vše je vývoji

Drony zatím nemají umělou inteligenci a ovládají se manuálně. To chtějí vědci změnit. Velkým limitem je baterie, která dron pohání. Zatím vydrží pouhé tři minuty. Cesta to tedy bude ještě dlouhá.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články