Neplodnost není konec světa. Řešit se dá více způsoby

Neplodnost má řešení.
Zdroj: Repromeda
Přístroje vás dokonale vyšetří.Nemusíte mít strach.Obavy jsou zbytečné.Vybavení kliniky je kvalitní.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud pár řeší problémy s neplodností a rozhodne se vyhledat odbornou lékařskou pomoc, může celý tento proces provázet nervozita a spousta otázek. Co nás na klinice čeká? Jak celý proces probíhá? Aby člověk tyto obavy zažehnal, je nejlepší se se všemi standardními vyšetřeními dopředu seznámit. Jednou z důležitých podmínek je, aby vyšetření podstoupili oba partneři, protože podle statistik se na neplodnosti ve třetině případů podílí žena, ve třetině případů muž a u zbývajících případů se jedná o kombinaci různých faktorů. Tentokrát se proto s MUDr. Kateřinou Veselou, PhD. z centra Repromeda zaměříme na vyšetření, která před IVF musí na klinice každá žena podstoupit. V příštím článku se pak seznámíme s vyšetřeními čekajícími muže.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 18. 04. 2018 19:08

Na co by se měla žena připravit?

V případě ženy je dobré se při problémech s otěhotněním nejdříve obrátit na ošetřujícího gynekologa, který může provést základní vyšetření sám. Pokud je ale už má žena za sebou, nebo svému lékaři v tomto ohledu dostatečně v nedůvěřuje, doporučuje se kontaktovat přímo kliniku reprodukční medicíny. „Spousta klientů si myslí, že nemohou sami centrum kontaktovat, to však není pravda. Pár může vyhledat odbornou pomoc kliniky nejen v případě neplodnosti, ale i pokud ženu trápí nepravidelný menstruační cyklus, endometrióza či pánevní bolesti a zánětlivé onemocnění reprodukčních orgánů,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, PhD., ředitelka kliniky Repromeda.

Jaká vyšetření může žena absolvovat?

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Samotné ultrazvukové vyšetření není bolestivé a na klinice se provádí dvěma metodami – buď přes břišní stěnu, nebo pomocí vaginální ultrazvukové sondy. Lékaři se při ultrazvukovém vyšetření zaměřují především na to, jaký tvar má děložní dutina a v jakém postavení jsou vaječníky a vejcovody. Na základě takovéto prohlídky je možné zjistit, zda žena netrpí nějakou vývojovou vadou reprodukčních orgánů nebo zda netrpí endometriózou, což je nemoc spojovaná s problémy s neplodností. „Při endometrióze se části děložní sliznice nacházejí i mimo děložní dutinu, například na vaječnících nebo na pobřišnici. Tam pak vznikají ložiska nebo cysty, které brání zrání a uvolnění vajíčka a tedy způsobují neplodnost,“ popisuje MUDr. Kateřina Veselá, PhD.

Testování pohlavních hormonů a hormonů štítné žlázy

S ohledem na fázi menstruačního cyklu, ve které se žena právě nachází, se provádí i odběr krve a vyšetření hormonů. Díky tomu lékaři zjistí takzvaný hormonální profil, tedy hodnoty a hladinu progesteronu, estrogenu, prolaktinu či testosteronu a dalších hormonů v ženském těle. Na základě takového rozboru je možné určit, zda se žena nachází v hormonální rovnováze, která je důležitá pro dozrávání vajíček a ovulaci. Kromě pohlavních hormonů je důležité znát i stav hormonů štítné žlázy, zda jich v těle není nedostatek, nebo naopak nadbytek – oba dva stavy mohou negativně ovlivnit správné fungování těla co se plodnosti týče.

Mezi standardní vyšetření patří i imunologické testy. Špatně řízený imunitní systém může být viníkem neplodnosti ženy, tělo může například vytvářet protilátky, které zabraňují splynutí spermie s vajíčkem, a tak těhotenství „sabotovat“.

Genetická vyšetření

Na specializovaných klinikách se mezi standardní vyšetření řadí i genetické vyšetření chromozomů, na které se specializuje i klinika Repromeda. Díky tomu lze zjistit takzvaný karyotyp pacienta, tedy jeho základní chromozomovou výbavu. V lidské populaci se totiž vyskytují lidé, kteří mají chromozomovou výbavu chybnou, aniž by o tom sami věděli. „To se může projevit až v momentě, kdy se žena snaží otěhotnět a nedaří se to. Při vyšetření karyotypu se zjistí vada, která způsobuje neplodnost, opakované potraty, nebo může vést k narození dítě s vývojovou vadou. Proto je určení karyotypu a vyšetření nejčastějších recesivních onemocnění, jako je spinální muskulární atrofie a cystická fibróza, před IVF velice důležité,“ doplňuje MUDr. Kateřina Veselá, PhD.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články