Češi se zajímají o starověký Egypt již 100 let

Češi se zajímají o starověký Egypt již 100 let

Začátky českých egyptologů byly skromné a nesnadné to měli i jejich první nástupci, kteří narazili na překážky v době normalizace. Naštěstí se nenechali odradit a dnes má český egyptologický tým nejen obdiv fanoušků starodávného Egypta, ale hlavně odborné světové renomé, z něhož plyne i nemalá reklama České republice nejen v zemi faraonů.

Karolína Svobodová
Karolína Svobodová 16. 12. 2019 14:16

Mnohé objevy českých egyptologů přepisují dosavadní poznatky o životě starověké společnosti kolem Nilu a mnohé jejich projekty vynikají v mezinárodním měřítku. Kniha rozhovorů s egyptology provede čtenáře světem starých Egypťanů, českých objevů, ale zároveň přiblíží i vědce samotné. Ti totiž ve chvíli, kdy jejich nové objevy naplní stránky médií, většinou zůstávají poněkud v pozadí.

U příležitosti 100. výročí české egyptologie se rozhodla tuto skutečnost změnit novinářka Ivana Faryová, která ve své knize shromáždila mnoho zajímavých informací o významu nálezů českých egyptologů či o tom, jak to chodí na nalezišti v Abúsíru, kde má koncesi Český egyptologický ústav.

Je nasnadě, že jako první vypráví o začátcích expedic do Egypta bývalý ředitel egyptologického ústavu Miroslav Verner a rozhovory uzavírá jeho pozdější ředitel Miroslav Bárta. Nastiňuje budoucí úkoly tohoto vědního oboru, který už dávno není jen o pískem zavátých pokladech.

Ivana Faryová je novinářka, která v současnosti vede dvě regionální redakce MF DNES – Praha a střední Čechy. Jako autorka se věnuje zejména právnickým rozhovorům a ve stém roce české egyptologie připravuje ve spolupráci s egyptology celoroční seriál na iDNES.cz o jejich práci a objevech. Kromě historie a egyptologie se zajímá o problematiku práva, společensko-bezpečností otázky, ale také například o filozofii nebo životní a přírodní prostředí.

Ivana Faryová: Tajemství ukrytá v písku, vydává Universum, 208 stran, 399 Kč.

Související články

Další články