Běhání v pohodlí: Tipy na funkční outfit, který prostě musíte mít

Běhání v pohodlí: Tipy na funkční outfit, který prostě musíte mít
Zdroj: Pixabay.com
Ve funkčním tílku se zapotíte mnohem méně.Vyzkoušet můžete i tričko s krátkými rukávy.Najdete ale i dlouhou variantu pro chladnější počasí.Když se ještě více ochladí oblečte si funkční mikinu.+ 5 fotek+ 6 fotek

Ráda běháte, ale v létě se přitom pěkně zapotíte? Možná, že už je na čase pořídit si speciální sportovní oblečení, které bude lehké a zároveň funkční. Jak je ale správně vybrat? Přečtěte si naše tipy.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 15. 07. 2020 14:00

Pokud pravidelně běháte, je pro vás pohodlné sportovní oblečení opravdu důležité. Navíc je dobré ho jednou za čas obměnit za nové trendy kousky. Při jeho výběru byste se měla držet několika zásad.

Kvalitní obuv je základ

Pro každého běžce, ať už začátečníka nebo pokročilého atleta, je nejdůležitější správná a kvalitní obuv. Při jejím výběru si tak dejte pořádně záležet, abyste si špatnou volbou neničila chodidla a klouby. Nejdůležitější zásadou je výběr podle terénu, ve kterém hodláte běhat. Pokud při běhu preferujete spíš chodníky a asfaltku, vyberte si rozhodně silniční obuv. Ta je tomuto terénu přizpůsobená a mívá silnější podešev, aby odolávala tvrdým povrchům. Jestliže se chystáte běhat v lese, obujte si trailové boty. Mají nižší podešev a jejich podrážka je většinou opatřená protiskluzovou úpravou.

Pohodlnost na prvním místě

Při běhání myslete hlavně na pohodlí. Měla byste si obléct příjemné a pohodlné materiály, které vás nikde nebudou zbytečně tlačit nebo jinak obtěžovat. Ideální jsou pro běh varianty, které „větrají“. Většinou se pro výrobu sportovního oblečení používá kombinace umělých vláken, nejčastěji jde o materiály jako polypropylen, polyester, nylon a elastan.

Běžecké podkolenky

Některé běžce je možné potkat také v podkolenkách. Někdo by se tomu mohl divit. Má to ale svůj dobrý důvod. Jde totiž o kompresní podkolenky, které tlačí na svaly a zlepšují jejich prokrvení. Umožní vám tak podávat lepší výkon, ale slouží i jako prevence svalových křečí.

Do deště se softshellkou

Ani nepřízeň počasí vás nezastaví. Díky softshellové bundě, vestě, čepici či kalhotám totiž bez obav můžete běhat ve větru a dešti. Vyrábí se kombinací více odolných materiálů, které dohromady plní funkci nepromokavých a tepelně odolných oděvů. K tomu jsou ale zároveň také dobře prodyšné. Takže se nemusíte bát, že by vám v softshellové bundě či kalhotách bylo při běhání příliš horko nebo zima.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články