Vyhýbáte se bramborám? Neděláte dobře! Proč jsou tak prospěšné?

Brambory nedávejte vedle cibule, kazí se
Zdroj: Pixabay

Pokud patříte mezi fanoušky brambor, můžete se radovat. Jestli se ale naopak bramborám radši vyhýbáte, děláte možná chybu. Proč jíst brambory každý den?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 23. 07. 2020 11:30

Brambory jsou často nedoceňovanou zeleninou. V poslední době jsou navíc zvláště v dietní stravě mnohdy opomíjeny, což je velká chyba. V čem je tato chutná zelenina pocházející z Ameriky tak prospěšná?

Zelenina plná vitaminů

Brambory obsahují mnoho zdraví prospěšných látek jako jsou vitaminy skupiny C i B, ale i E, K, kyselina listová, kyselina pantotenová, biotin a také tuky, prospěšnou vlákninu, hemicelulózu, rozpustný a nerozpustný pektin a další polysacharidy, zejména sacharózu, glukózu a fruktózu. Jsou navíc bohaté také na minerály, obsahují například brom, draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, molybden, nikl, sodík, vápník, zinek, železo a další. Většina ze všech jmenovaných látek tělu vyloženě prospívá.

Obsah solaninu a dusičnanů

Jedním z důvodů, proč se lidé někdy obávají konzumovat brambory, je jejich obsah solaninu a dusičnanů. Těch je ale v bramborách většinou neškodlivé množství, takže zdraví při normální míře konzumace nijak neohrožují. Stejně tak ani solaninu neboli alkaloidů, které pro člověka mohou být jedovaté, nebývá v bramborách hodně. Solanin se většinou vyskytuje v zelené slupce, proto je lepší zelené části brambory odkrojovat nebo je raději rovnou vyhodit.

Do jídelníčku se hodí i při dietě

Dalším mýtem, který se o bramborách říká, je tvrzení, že obsahují moc sacharidů a tuků. To je ale chyba. Brambory totiž obsahují dokonce méně kalorií než rýže. Ve srovnání právě s ní, si jich můžete dopřát téměř 5x tolik. Navíc oceníte prospěšnou vlákninu, která vám při dietě pomůže zachovat si dlouhodobější pocit sytosti. Pokud tedy držíte dietu, bramborám jako příloze se rozhodně nevyhýbejte, ba právě naopak. Samozřejmě je ale nutné vynechat při jejich přípravě použití většího množství tuku. Kromě toho záleží i na způsobu přípravy. Nejméně kalorické jsou vařené brambory, oproti tomu nejvyšší glykemický index mají brambory pečené v troubě.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články