Kosmetička Bára Hasoňová o opalování: Co znamená SPF a kolik krému je třeba aplikovat, abyste byli chránění?

UV záření může způsobovat rakovinu: Co je to SPF a proč je důležité ho používat?
Zdroj: Freepik
Ochranný sprej SPF50+ s příjemnou ultralehkou texturou. La Roche-Posay, 719 KčTransparentní fluid SPF50+. A-Derma, 479 KčOchranný sprej s příjemnou texturou. Avène, 479 KčLehký ochranný hydratační produkt s SPF50 a obsahem omlazujících peptidů. Cosmedix, 2200 Kč+ 6 fotek+ 7 fotek

Se zkratkou SPF se běžně setkává většina z nás, ale jen málokdo tuší, co přesně znamená. Co to tedy SPF je a proč je důležité ho používat? A kolik opalovacího krému bychom si před sluněním měli aplikovat na tělo a obličej, abychom byli chráněni před škodlivým UV zářením? To webu Lifee.cz prozradila Barbora Hasoňová, která není jen vizážistkou pořadu Sama doma, ale především zkušenou kosmetičkou.

Dana Klementová
Dana Klementová 30. 06. 2022 13:30

Věděli jste, že doporučené množství opalovacího přípravku pro dospělého člověka na celé tělo představuje zhruba 6 čajových lžiček a na obličej 1 čajovou lžičku? Co dalšího byste se začátkem léta měli podle Barbory Hasoňové o opalování vědět? 

Co je to SPF a proč je důležité ho používat?

SPF, neboli Sun Protecting Factor, je ochrana před slunečními paprsky, kdy dané číslo SPF udává, jak dlouho můžeme být vystaveni slunečním paprskům bez rizika spálení.

Proč je kromě rizika spálení důležité SPF používat?

Důvodů k používání je hned několik a všechny jsou velmi důležité. Tím prvním je již zmiňované spálení. Nikdo z nás se nechce dobrovolně spálit, je to nepříjemné a bolí to. Opálení kůže je v podstatě obranný mechanismus, kdy melanocyty tvoří pigment melanin. Když už je slunečního záření moc, organismus vyšle bílé krvinky k opravě poškozené kůže a dochází zde k zánětu, který se projevuje jako spálení.

Ale to není jediný důvod, proč bychom SPF měli používat...

Dalším je riziko rakoviny kůže, které úzce souvisí s výše zmíněným spálením. Při něm totiž může dojít k poškozením DNA buněk, jež může vést až k tvorbě rakovinotvorných buněk. A v neposlední řadě způsobuje sluneční záření předčasné stárnutí kůže, tedy vznik vrásek a pigmentových skvrn. Jestliže se staráte o pleť, pravidelně ji čistíte, používáte séra a krémy na omlazení, ale na závěr vynecháte krém s ochranným faktorem, nemá tato péče smysl. Působení slunečního záření na pleťové buňky je totiž až z 90 % zodpovědné za známky stárnutí pleti. Boj pomocí antiage pleťových produktů bez závěrečného použití krému s SPF je jako boj s větrnými mlýny, kdy pořád dokola opravujeme to, co způsobilo sluneční záření.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Bára Hasoňová (@barahasonovamakeup)

Jaký ochranný faktor ideálně zvolit?

Během jara a léta se doporučuje používat minimální ochranný faktor 30, ideálně 50. Ochranný faktor 30 blokuje až 96 % UVB slunečních paprsků a SPF 50 blokuje až 98 % UVB slunečních paprsků. Je dokázáno, že vyšší faktor už nemá smysl používat. Důležité je zároveň vybrat takový produkt, který je širokospektrální a ochrání vás proti UVA i UVB záření. Na podzim a v zimě stačí SPF 15. Zároveň je důležité vědět, že hodnoty SPF se nesčítají. Pokud tedy použijete SPF 10 a SPF 20, neznamená to, že máte na pokožce SPF 30. 

Jak často je v průběhu dne nutné daný faktor na pokožku aplikovat?

Opalovací krém se na tělo doporučuje aplikovat každé 2 až 3 tři hodiny. Pot, kontakt s vodou či otírání ručníkem může ochranný film narušit. Jeho opakovaná aplikace je tedy důležitá. A to platí i pro voděodolné produkty. Na obličej, pakliže máte make-up a nechcete si ho poškodit, pak můžete použít mlhu s SPF a obličej přestříkat. Doporučené množství opalovacího přípravku pro dospělého člověka na celé tělo přitom představuje zhruba 6 čajových lžiček a na obličej jednu čajovou lžičku.

Opalovací krémy na obličej i tělo, které využijete po celý rok, si můžete prohlédnout v naší fotogalerii. 

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články