Kvalitní a navíc stylové. Které sluneční brýle si pro letošní sezonu vyberete vy?

Kvalitní a navíc stylové. Které sluneční brýle si pro letošní sezonu vyberete vy?
Zdroj: Fokus

Zatímco při pobytu na sluníčku chráníme pokožku opalovacím krémem, vlasy pokrývkou hlavy, naše oči se neobejdou bez kvalitních slunečních brýlí. A protože zrak je jedním z nejdůležitějších smyslových orgánů, zaslouží si opravdu důkladnou péči. Jak si tedy vybrat brýle, které váš pohled ochrání a zároveň dokážou perfektně podtrhnout styl i osobnost? Vsaďte na kvalitu, oči vám poděkují…

Redaktor
Redaktor 13. 05. 2022 13:25

Na obchodní řetězce s módou ale rovnou zapomeňte! Sluneční brýle vybírejte ve specializované prodejně, tedy v oční optice. Jedině tam máte záruku kvalitních skel i UV filtru. Intenzivní sluneční záření, ať už na pláži, na horách nebo ve městě, může totiž způsobit bolestivé a nepříjemné poškození oční spojivky nebo rohovky. Působením UV záření se ke všemu zvyšuje riziko šedého zákalu.

Jak vybrat kvalitní sluneční brýle?

Sluneční brýle by měly pohltit alespoň 98 % UVA a UVB záření až do vlnové délky 400 nanometrů. Proto vždy pátrejte po kategorii a typu ochranného filtru. Kategorie je označena stupnicí 0 až 4 a ukazuje propustnost světla. Čím nižší číslo, tím menší ochrana před světlem. Zatímco brýle s 0 a 1 slouží spíše jako designové doplňky, stupeň 3 představuje vysokou ochranou, která má propustnost kolem 8 %, a tak dostatečně ochrání váš zrak. Pozor však na nejvyšší stupeň 4, který se hodí například pro lyžování, nikoliv však na řízení auta. Pokud navíc sáhnete po zrcadlových nebo polarizovaných modelech, oči se budou méně namáhat. 

Kromě UV filtru myslete také na to, aby brýle byly pohodlné, nikde netlačily a jejich váha se rovnoměrně rozkládala na uši a nos, zejména pokud jsou určeny k dlouhodobému nošení. Před nákupem také vždy zvažte, při jakých příležitostech je chcete nejčastěji nosit,” upřesňuje Martin Slaný, odborný oční garant optik Fokus

I když jsou dnes velmi populární brýle se světlými skly, od čirých přes žluté až po ty růžově zbarvené, oční lékaři i optometristé před jejich dlouhodobým nošením varují. Nejenže nedokážou poskytnout stejnou ochranu jako skla tmavá, ale navíc zkreslují barvy v okolí, takže nejsou vhodná ani pro řízení auta. Tyto brýle slouží spíše jako stylový doplněk, a tak je doporučujeme nosit jen v interiéru.

Neméně důležitý je také tvar. Anatomicky tvarované brýle vás ochrání před slunečními paprsky nejen zepředu, ale také ze stran. To znamená, že čím větší skla a širší stranice, tím méně prostoru pro škodlivé záření. Pozor si dejte i na škrábance na povrchu skel. Ty totiž mohou funkčnost brýlí výrazně snížit. Brýle proto nenechávejte na drsném nebo hrubém povrchu a snažte se je pokaždé odložit do pouzdra, ať se vám v kabelce či tašce nepodřou.

Neobejdete-li se bez dioptrických brýlí, je možné pořídit si samozabarvovací dioptrické čočky. Řešením mohou být ale i takzvané sluneční klipy, které se dají na brýle jednoduše připevnit. I nositelé kontaktních čoček si dnes mohou zakoupit čočky se zabudovaným UV filtrem, jenž pomáhá chránit vnější i vnitřní struktury oka před sluncem,” dodává Martin Slaný.

Zpátky se vrací hranaté tvary, lenonky i cat eye pohled

Možná jste si všimli, že se v tomto roce vrací na scénu hranatý tvar slunečních brýlí. Dobrou zprávou je, že tento model, kterému se neřekne jinak než „televizní obrazovky“, sluší většině lidí se středoevropskou DNA. Každoročními stálicemi zůstávají také klasické pilotky, které se k nám vrátily z druhé poloviny osmdesátých let. Vedle nešlápnete ani v případě, kdy dáte přednost kulatým tvarům, takzvaným lenonkám, jež svůj název získaly podle svého nejpopulárnějšího nositele Johna Lennona.

Vysoce módní záležitostí budou rovněž masivní brýle s velkými očnicemi. Do popředí se dostávají i doplňky. Letošním trendem jsou nejen výrazné obroučky, ale také loga. Dekorativní prvky najdete na stranicích i na očnici v podobě různých typů kamínků, případně kovových prvků. Minimalismus tedy v roce 2022 rozhodně nečekejte.

Pokud chcete podtrhnout svou ženskost, vsaďte na kočičí tvar brýlí. Takzvaný cat eye look ocení zejména majitelky srdcového typu obličeje, vedle ale ani nešlápnou ženy s oválným tvarem. Milujete-li extravagantní kousky, budou pro vás skvělou volbou. Přesto je lepší brýle zkoušet osobně a nesázet na koupi přes internet. Některé výrazné modely totiž mohou svou extravagancí naprosto přebít celkový vzhled člověka a působit tak až kýčovitě. Obzvlášť takové, které sází na velmi široké obroučky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články