Postrach žen jménem cyklistický obličej: Bizarní lékařská teorie z 19. století měla odradit od jízdy na kole

Bizarní historie žen na kole: V 19. století jim to prý způsobovalo cyklistický obličej, migrénu a deprese
Zdroj: Wikimedia Commons/Galt Museum & Archives on The Commons, Public domain

Věřte, nebo ne, ale kdysi nebylo největší nebezpečí cyklistiky spojováno s možností, že vás může srazit auto. Protože se mužům moc nelíbilo, že ženy mají na kole volnost pohybu a mění také svou módu, odborníci přišli s jednou bizarní teorií...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 01. 2023 16:00

Na konci devatenáctého století si musely dávat velký pozor hlavně cyklistky, neboť právě něžného pohlaví se celá aféra týkala. Pokud se ženy nehlídaly, mohly skončit s takzvaným cyklistickým obličejem.

Vyděšené ženy na kole

V roce 1895 jsme se mohli v periodiku Literary Digest dočíst, že přehnaná snaha a úsilí udržet rovně řídítka kola vedou k vyčerpanému “cyklistickému” obličeji. To muselo spoustu žen vyděsit. Žádná z nich určitě netoužila po strhaném obličeji. Ty, které se odvážily pokračovat ve čtení, pak zjistily, že by jim zrudla pokožka, nafoukl se obličej a vypoulily oči, pod nimiž by se objevily tmavé kruhy značící obrovskou námahu.

Jako první přišel s touto teorií britský lékař A. Shadwell, který dokázal o nebezpečí jízdy na kole hovořit vskutku obšírně. Tvrdil, že jde o pouhý módní výstřelek, který využívají lidé nenavyklí jakékoli fyzické námaze. Kdo však vzal rozum do hrsti, vrátila se mu původní podoba. Kdo na kole jezdil dál, cyklistické deformace se prý již nikdy nezbaví.

Cyklistický obličej

Co je hlavní příčinou cyklistického obličeje, to nebylo nikdy jasné. Shadwell tvrdil, že tento jev způsobuje snaha udržet kolo v rovnováze, ortodoxněji zaměřené zdroje se zase domnívaly, že na vině je porušení sabatu, čehož se dopustili všichni, kdo sedli na kolo v sobotu.

Nejohroženější skupinou byly jednoznačně ženy. V Evropě a Americe byla mnohými kola vnímána jako nástroj feminismu. Ženy byly díky nim více pojízdné, čímž definovaly nové představy o viktoriánské ženskosti. Za dopravní prostředek ho také dychtivě přijaly aktivistky bojující za volební právo. A v neposlední řadě se díky kolu změnil styl oblékání. Šaty musely být přizpůsobeny fyzickým aktivitám.

Oř, na němž se jezdí do nového světa

Jak v roce 1896 uvedl Munsey’s Magazine, kolo bylo pro muže jen hračkou, se kterou si mohli odpočinout po náročném dni v práci. Pro ženy to však byl oř, na němž jezdily do nového světa. Proto ho muži tak nenáviděli. Prý také způsobuje bušení srdce, migrénu a deprese. Na konci 19. století lékaři od těchto bludů naštěstí upustili.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Bicycling and feminism

Vox.com: Bicycle face: a 19-th century health problem made up to scare away from biking

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články