Vražedná krinolína: Viktoriánský módní výstřelek prý připravil o život téměř 40 000 žen

Smrtící móda: Krinolína byla ve viktoriánské Anglii symbolem svobody i neštěstí, prý způsobila skon až 40 000 žen
Zdroj: Wikimedia Commons/Franz Xaver Winterhalter, Public domain

Ve viktoriánské Anglii nosily krinolíny ženy všech společenských vrstev. Přesto se stal tento druh oděvu terčem mnoha kritik. Někteří muži ho považovali za neslušný, ženy měly zase strach, aby v něm nepřišly o život...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 09. 2022 16:00

Krinolína byla původně silně naškrobená látka s útkem z koňských žíní a bavlněnou či lněnou osnovou. Poprvé se objevila v roce 1830, od roku 1850 se však pod pojmem krinolína chápala škrobená spodnička nebo sukně vyztužená ocelí.

Krinolína znamená svobodu

Krinolíny se nelíbily ani Georgeovi Routledgeovi, který ve svém návodu na správnou etiketu z roku 1875 uvedl, že se nehodí, aby londýnské služebné při své práci nosily právě tyto sukně. Když prý kvůli něčemu pokleknou, třeba aby vydrhly podlahu, odhalí se jim, díky obručím, spodní část těla.

Pak se prý nemohou divit, že je obtěžují poslíčci a další muži, kteří kolem nich projdou. Navrhoval, aby se služebné oblékaly vhodně, vzhledem ke svému povolání, a módní oblečení si nechaly na volný čas. Jenomže odvážnější ženy to vzaly jako omezování své svobody a raději daly výpověď, když jim jejich zaměstnavatel krinolíny zakazoval.

Nebezpečná krinolína

Kromě protestů prudérních občanů čelily krinolíny ještě jednomu problému. Byly totiž velmi hořlavé. Odhaduje se, že během padesátých a šedesátých let 19. století uhořelo v Anglii až tři tisíce žen. Za všechny uveďme příklad čtrnáctileté pokojské Margaret Davey. Její tragické úmrtí bylo oznámeno 13. února 1863 v novinách The Times.

Dívčiny šaty napnuté obručemi vzplály, když se natahovala na krbovou římsu. Zemřela na následky rozsáhlých popálenin. Smůlu měla i šestnáctiletá Emma Musson, která uhořela poté, co se z kuchyňského ohně odvalil kus hořícího koksu a zapálil jí krinolínu. Na vině byl i silně hořlavý materiál, ze kterého byly šaty vyráběny.

Vražedná móda

V roce 1864 napsal bulharský novinář Petko Slaveykov, že na celém světě zemřelo při požárech souvisejících s krinolínami až 39 927 žen. Mezi další rizika patřilo také zamotání do kol kočárů či náhlé poryvy větru, jenž mohly ženy srazit na zem.

Jakékoli změny ale byly odmítány. Tento neobvyklý kousek oblečení si díky tomu mohl dál užívat svých pět minut slávy, než se ztratil v propadlišti dějin.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Krinolína

Historydaily.org: Crinoline: The Victorian Fashion Garmet That Killed Around 3 000 Women

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články