Děsivá historie kojeneckých lahví: Proč ve viktoriánské Anglii způsobily smrt tisíců dětí?

Děsivá historie kojeneckých lahví: Proč ve viktoriánské Anglii způsobily smrt tisíců dětí?
Zdroj: Profimedia

Nejrozšířenější kojeneckou lahví ve viktoriánské éře byla ta, jenž svým tvarem připomínala banjo. Vyráběla se z kameniny a skla a její součástí byla i dlouhá gumová trubice zakončená savičkou. Pro spoustu matek to byl vítaný pomocník, jenže ne všechno bylo tak skvělé, jak se mohlo na první pohled zdát...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 10. 2021 11:00

Tato masově vyráběná kojenecká lahev lákala ke koupi i názvy jako Malý cherubín nebo Zlatíčko. Pro uvědomělé a nacionalisticky smýšlející matky zase byla k dispozici jména Národní, Viktoriánská nebo Impérium. Marketing byl zvládnutý na jedničku. Pak ale došlo k šokujícímu objevu.

Ráj bakterií v kojenecké láhvi

Postupem času si začali lidé všímat, že zdánlivě bezchybný výrobek má několik podstatných vad. Kvůli úzkému hrdlu se vnitřek lahve velmi špatně čistil. Tím se stal živnou půdou pro různé druhy bakterií, které se nejvíce zdržovaly v gumové hadici. Výrobci ani lékaři si tehdy nebyli jisti, zda jde o dobré, nebo špatné bakterie. Brzy však zjistili, že správná je bohužel druhá varianta.

Netrvalo dlouho a lahve dostaly přízvisko vražedné. Způsobily totiž smrt mnoha kojenců. Dle webu Historyofyesterday.com se tehdy pouze dvě z deseti dětí dožily druhých narozenin. Ne všechna úmrtí měly samozřejmě na svědomí láhve, ale přisuzovaly se jim tisíce mrtvých a velké množství nemocných dětí. Lékaři proto začali používání Malých cherubínů veřejně odsuzovat. Ani výrobce nelenil a dával do každého balení návod na čištění. Méně majetné matky na to však nedbaly. Nechtěly, aby se trubice častým mytím znehodnotila.

Sraz dezinformátorů

Stává se to u každé velké kauzy, najednou se, jako houby po dešti, vyrojí odborníci, kteří mají zaručený recept na to, jak se problému zbavit. Třeba spisovatelka Isabella Beeton tvrdila, že stačí každé dva až tři týdny vydezinfikovat savičku. Její radu si naštěstí nevzaly k srdci kompetentní úřady a lahve byly v roce 1897 zakázány v Buffalu a v New Yorku. A další státy je následovaly.

Změna na obzoru

Jak již bylo uvedeno výše, kvůli špatným hygienickým podmínkám zemřelo po kontaktu s kojeneckou lahví opravdu mnoho kojenců. Antibiotika v té době ještě neexistovala, matkám proto bylo doporučeno kojit, anebo si najmout zdravotní sestru.

V roce 1894 se na trhu konečně objevil nový typ kojenecké lahve. Gumová hadice zmizela a savička byla umístěna přímo na hrdlo lahve. To bylo konečně natolik široké, aby se mohl vnitřek pohodlně vyčistit. Tento model se stal okamžitým hitem.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Victorian era 

Historyofyesterday.com: The shocking tale of how feeding bottles led to the death of many babies 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články