Ohromující odhalení: V černobylských reaktorech rostou houby, živí se radiací

Ohromující odhalení: V černobylských reaktorech rostou houby, živí se radiací
Zdroj: Pixabay

Život se může objevit i na těch nejméně pravděpodobných a bizarních místech. Třeba houby. Ty se evidentně dokážou uchytit doslova na čemkoli. I na zdech jaderných reaktorů v Černobylu. Čím se ale živí? No přece radiací...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 04. 2021 14:00

Od roku 1986, kdy došlo v černobylské elektrárně k jedné z nejhorších katastrof v moderních dějinách lidstva, měla okolní příroda dostatek času se nějakým způsobem zregenerovat. Dobrým příkladem adaptace na nové prostředí jsou houby, které si dokážou poradit i s radioaktivním zářením.

Odolné houby v Černobylu

Tento zvláštní jev zaznamenali vědci již pět let po havárii v Černobylu. Od té doby se jim podařilo popsat kolem dvou stovek mikroskopických hub, jež žijí v blízkém okolí elektrárny. Říká se jim radiotropické nebo také černé houby. Zvláštní na nich je to, že mají větší množství melaninu, který je obsažen i v lidské kůži a chrání před ultrafialovým zářením.

Melanin houbám umožňuje proměňovat nebezpečné gama záření na chemické látky, které prospívají jejich růstu. Zároveň je chrání před radioaktivitou, je to jejich ochranný štít. Není tak divu, že se právě tyto houby nacházely mezi úplně prvními organismy, jež se vrátily zpět do silně zamořené oblasti. Otázkou však zůstává, jak se dokázaly tak rychle adaptovat. Ty, které rostou přímo v reaktoru, mají navíc vyšší množství melaninu, skoro jako by dokázaly rozeznat úroveň radiace a spustit nějaký obranný mechanismus.

Naděje do budoucna

O tento druh hub se také zajímá vědec Kasthuri Venkateswaran, který věří, že pokud by se využily v lécích, mohly by zmírnit dopady radiační léčby u pacientů s rakovinou a omezit ozáření u zaměstnanců jaderných elektráren.

Když jsou totiž houby umístěny ve více stresujícím prostředí, začínají uvolňovat různé molekuly, které by mohly být klíčem k vytvoření ideální ochrany proti škodlivému záření.

Cesta do vesmíru

V roce 2016 se černobylské houby podívaly do vesmíru. Vědci je dopravili na palubu Mezinárodní kosmické stanice, kde podstoupily (a ještě stále podstupují) řadu pokusů, které mají zjistit, proč jsou vůči radiaci tak odolné.

Někteří odborníci věří, že se houby musely s takovou situací již někdy potýkat. Třeba v minulosti, kdy se Země ještě jen vyvíjela...

Zdroje informací:

Statnews.com: Radiation-resistant space fungus could inspire new drugs

Prima Zoom: Houby se v Černobylu živí radiací a rostou přímo v opuštěných jaderných reaktorech

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články