Nepotopitelná Violet: Byla u největších námořních katastrof, ale zemřela doma na infarkt

Nepotopitelná Violet: Byla u největších námořních katastrof, ale zemřela doma na infarkt
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Violet Jessopová musela nastoupit do práce, když její matka onemocněla. Vzala stejnou práci jako ona, byla stevardkou na zaoceánských lodích. To ještě netušila, že se stane legendární jako „Nepotopitelná Violet“, protože v průběhu své kariéry přežila hned tři velké lodní havárie. Dvě z těchto lodí se potopily, ale Violet vždy vyvázla živá a na moře nikdy nezanevřela.Loď Olympic byla první, na níž Violet Jessopová zažila problémy. I když se nepotopila, jistě to nebyla příjemná událost.Violet Jessopová se plavila na Titanicu při jeho první a také poslední plavbě. I tuto katastrofu přežila bez nehody.Poslední okamžiky Titanicu se staly osudnými pro loď samotnou i pro mnoho jejích pasažérů. Violet ale byla mezi „vyvolenými“.+ 3 fotky+ 4 fotky

Violet Jessopová, stevardka na zaoceánských lodích, přežila nejen potopení Titanicu, ale také Britannicu, a navíc ji museli zachraňovat i při katastrofě lodi Olympic. Kdo jiný se může pochlubit podobnou dávkou štěstí?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 30. 01. 2021 11:00

Violet se narodila 2. října 1887 v Argentině jako nejstarší z dětí Williama a Katherine Jessopových, kteří se sem přistěhovali z Irska. Svoji „první smrt” přežila vlastně už jako dítě, kdy jí lékaři při onemocnění tuberkulózou nedávali téměř žádné šance na přežití. Dívčino tělo se ale nemoci statečně postavilo.

Zpátky na ostrovy

Po otcově smrti se rodina vrátila blíže svému původnímu bydlišti, tedy do Anglie, kde měla Violet získat vzdělání. Rodinu ale postihly další problémy, matka (lodní stevardka) onemocněla, proto Violet nechala školu a starala se o sourozence. Bylo ale potřeba vydělávat peníze, a tak se vydala v matčiných stopách. Poprvé jako stevardka vyplula v roce 1908 na lodi Orinoco. Kdyby tušila, co všechno ji na moři potká, možná by zvolila jiné povolání.

První potopení s Olympicem

Violet se v práci dařilo, a proto byla přijata na loď Olympic, která ale před sebou neměla moc šťastný osud. Šlo o ve své době (podobně jako později Titanic) nejluxusnější a největší civilní parník, který brázdil oceán. Služba na Violet vyšla i na cestu, která se Olympicu stala osudnou, protože se 20. září 1911 srazil s britskou válečnou lodí HMS Hawke. Stalo se to naštěstí poblíž přístavu, loď bylo možné dopravit zpět a nikdo nepřišel o život. Violet i další lidé na palubě mohli mluvit o velkém štěstí. Pro většinu z nich to byla první a také poslední zkušenost s takovou nehodou. Ne ale pro Violet Jessopovou. Pro tu si osud a oceán připravily ještě další zkoušky…

Titanic jde ke dnu

Jen o sedm měsíců později, tedy osudného 14. dubna 1912, šla po srážce s ledovcem ke dnu další (a znovu nejluxusnější) zaoceánská loď – Titanic. A na jeho palubě byla také Violet Jessopová. Když došlo k nehodě, pomáhala cizincům, kteří nerozuměli anglickým pokynům, a nakonec dostala na starost malé dítě, s nímž nastoupila do záchranného člunu. Ten byl druhý den ráno zachráněn posádkou lodi Carpathia.

Do třetice Britannic

Jedna nehoda se stát může, dvě jsou už opravdu zvláštní, ale Violet si svoje štěstí v neštěstí vybrala ještě jednou. Po začátku první světové války pracovala jako sestřička Červeného kříže, což ji v roce 1916 zavedlo na palubu nemocniční lodi Britannic. Ta ale 21. listopadu najela u řeckých břehů na námořní minu a začala se potápět.

Violet měla štěstí a vyvázla živá, i když tentokrát to neproběhlo úplně hladce. Utrpěla těžké poranění hlavy od lodního kýlu, ale prý ji hodně pomohly její husté vlasy. Spolu s ní byli na palubě Britannicu také Arthur John Preist a Archie Jewell, kteří stejně jako ona přežili už potopení Titanicu. Prvně jmenovaný muž byl navíc spolu s Violet jedním z pouhých dvou lidí na světě, kteří se účastnili všech tří katastrof.

Zůstala věrná své práci

Ani tři hrůzné zkušenosti neodradily Violet od dalšího nalodění. I nadále se plavila po světě, a to až do svých třiašedesáti let, kdy odešla do důchodu. Život na cestách jistě nebyl příhodný pro manželství, a tak zůstala, kromě krátké epizody, sama bez manžela a vlastní rodiny. Zemřela v roce 1971 na souši a na následky infarktu. Bylo jí třiaosmdesát let.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články