PORADNA: Jsem posedlá čistotou, kvůli tomu končí každý můj vztah! Radí psycholožka Samsonová

PORADNA: Jsem posedlá čistotou, kvůli tomu končí každý můj vztah! Radí psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Začátkem června vás zaujal příběh Elišky, která má ráda pořádek. Celé dny vydrží uklízet, ale stejně vždycky najde něco, co se dá ještě vylepšit. Kvůli tomuto nutkání už jí ztroskotal nejeden vztah. Co v takovém případě dělat a jak poznat, že už je vaše pořádkumilovnost přes čáru, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 17. 06. 2021 12:00

Eliška měla pořádek vždycky ráda. Už její maminka byla v tomto směru pedantka a neexistovalo, aby v bytě byla špína nebo rozházené věci. Když si Eliška našla vlastní bydlení, pokračovala v zajetých kolejích.

Nejprve uklízela párkrát do týdne. Postupem času ale zjistila, že nedokáže odejít do práce, aniž by byl byt perfektně vycíděný. Přesto si nepřipouštěla, že by mohla mít problém. Ten přišel až s prvním mužem, kterého si přivedla domů. Znervózňovalo ji, jaký za sebou nechává nepořádek, a pořád kolem něj běhala s hadrem. Nakonec se kvůli tomu rozešli.

A tak skončil každý její vztah. Eliška nyní přemýšlí, zda je její pořádkumilovnost stále ještě "normální", nebo už překročila hranici, kdy by měla vyhledat odborníka.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Eliško, mít doma pořádek je skvělá věc. Rozhodně je i přehnaná snaha o úklid lepší, než kdyby tomu bylo naopak. Každopádně, spočítala jste si někdy, kolik času denně věnujte úklidu? Kolik času je to týdně? A kolik času (zřejmě dnů nebo dokonce týdnů) prouklízíte? A kolik času věnujete svým koníčkům? Kolik času věnujete svým přátelům a blízkým?

Sama si porovnejte, zda jsou pro vás zjištěné údaje v pořádku. Zjistěte si, kolik času = svého života věnujete úklidu a zda byste jej raději nevěnovala jiným věcem, lidem, sobě… Odborníka bych navštívit doporučila i já, protože u něj si můžete svoje myšlenky srovnat, uchopit, pomůže vám „nastavit“ to, co opravdu chcete, a také to, „jak“ toho dosáhnete. Bude to taková vaše „opora“ na cestě, kterou každý potřebujeme. Jste skvělá a já doufám, že brzy budete šťastná. Ne z úklidu, ale v báječném a láskyplném vztahu.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články