Eliška (32): Kamarádka i moji ex si myslí, že jsem blázen. Já mám ale jen ráda pořádek a sterilní čistotu

Eliška (32): Kamarádka i moji ex si myslí, že jsem blázen. Já mám ale jen ráda pořádek a sterilní čistotu
Zdroj: Freepik

Eliška si pořád nechce připustit, že má problém. Jde o to, že musí mít doma pořád uklizeno, přičemž nikdy to není zcela podle jejích představ. Vždycky najde něco, co lze udělat lépe. Tato její posedlost jí dokonce zničila už nejeden vztah.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 06. 2021 10:00

Myslím, že to celé začalo, už když jsem byla malá. Matka byla šílený pedant na úklid. Od útlého věku se mi snažila vštípit, abych byla pořádná. Matně si vzpomínám, že matka měla pořád v ruce vysavač nebo hadr. Jak se zdá, podědila jsem to po ní a teď mi to ničí život.

Postupně jsem se stávala závislou na uklízení

Dva roky po škole jsem se od rodičů odstěhovala. Byla jsem hrdá na to, že mám svůj byt, kde jsem svým pánem. Uklízela jsem nepořádek jen po sobě. Navíc jsem mu efektně předcházela. Nikdy se mi nestalo, abych položila hrníček s kávou na stůl jen tak. Musela jsem si pod něj vždy dát podtácek. Luxovala jsem společně s vytíráním jednou týdně.

Koupelnu jsem myla co tři dny. Líbilo se mi, jak se všechno leskne. Postupem času se to začalo nenápadně zhoršovat. Vytírala jsem denně, záchod myla dvakrát denně. Než jsem ráno odešla do práce, musela jsem projít celý byt, zda je vše náležitě srovnané. Každá věc v bytě totiž měla svoje pevné místo.

Z práce jsem šla rovnou domů. Jako první jsem musela zkontrolovat, zda je všechno tak, jak má být. Když jsem nenašla nic, co by se dalo uklidit, musela jsem si to vymyslet. Přeskládala jsem ručníky podle barvy nebo vyházela skříň s oblečením, protože se mi komínky nezdály dost dokonalé. Knížky v knihovně mají také svůj řád.

Muži kvůli tomu ode mě utíkají

Neuměla jsem si jen tak sednout k televizi a soustředit se na seriál. Jedním okem jsem skenovala obývák, jestli není třeba něco uklidit či setřít. Už tehdy jsem měla problém, který jsem si nechtěla připustit. Pak v mém životě přišla změna. Seznámila jsem se s Milanem, který mi učaroval. Když jsem ho pozvala k sobě, složil mi kompliment, jak to mám doma hezké.

Jenže nebyl jako já. Když vylil kávu na stůl nebo drobil koláč na zem, byla jsem na prášky. Už jsem vytahovala lux a vysávala. Lítala jsem kolem něj s hadrem, abych byt zbavila nepořádku. I když se mi Milan líbil a chtěla jsem v našem vztah pokračovat, rozčiloval mě. Nedokázal dát boty rovně do botníku, nechával zubní pastu v umyvadle.

Nakonec mi prokázal službu a náš vztah ukončil. Řekl něco ve smyslu, že s takovým cvokem žít nebude. Po našem rozchodu jsem jako první uklidila každý centimetr bytu. Až pak jsem byla klidná a spokojená. Jenže takhle skončil každý můj vztah. Neustále jsem za svým partnerem stála a peskovala ho. Poslední odešel se slovy: ,,Jsi magor, jdi se léčit.“

Kamarádka si myslí, že se mám léčit

Jednou mě kolegyně z práce pozvala k sobě domů. Zhrozila jsem se, v jakém nepořádku žije. Všude poházené oblečení, špinavé talíře na stole. Děti měly všude hračky, které jsem musela přeskakovat. Linda hned poznala, že jsem nervózní. ,,Je tady nepořádek, viď? Ale to víš, nepořádek v bytě, spokojené dítě,“ řekla humorně.

Mně z toho ale bylo nanic. Pak přišla řada s pozváním na mě. Když kolegyně vešla do bytu, hned pronesla: ,,Tady je sterilní prostředí jak na operačním sále.“ Tentokrát to nebyl kompliment. Když i ona začala drobit nebo posunula prostíráním na stole, šílela jsem.

Linda velmi rychle pochopila, co mám za problém. Ten večer jsme vypily dvě láhve vína. Vytáhla ze mě, na čem jsem závislá. Dala mi vizitku na člověka, který mi pomůže. Stále se tomu bráním, protože si nemyslím, že jsem na uklízení závislá. Nebo?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články