Karel (42): Manželka byla vždy pořádkumilovná. To, při čem jsem ji nedávno přistihl, mi ale vyrazilo dech

Karel (42): Manželka byla vždy pořádkumilovná. To, při čem jsem ji nedávno přistihl, mi ale vyrazilo dech
Zdroj: Freepik.com

Pan Karel začal podezírat manželku, že s ní není něco v pořádku. Celé dny chodila po bytě s rozprašovačem a všechno dezinfikovala. To nejhorší ale mělo teprve přijít. Při čem ji Karel nachytal?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 02. 2021 06:30

O své manželce Lídě jsem věděl, že je pořádkumilovná. Vždycky měla slabost pro vycíděnou domácnost. Kdykoli jsem přišel z práce, vonělo to doma čistotou. Za ty roky společného života jsem si na to zvyknul.

S příchodem koronaviru se moje žena začala měnit

Od té chvíle, kdy propukla pandemie koronaviru a jsme více doma, se manželčiny nároky na uklízení zvýšily. Každý den si dala velmi záležet, aby bylo v bytě čisto. Nakoupila zásoby různých dezinfekčních prostředků a čistidel. Nově k jejímu úklidovému rituálu přibyla pravidelná dezinfekce všech klik u dveří. Chodila po domě s rozprašovačem a stříkala jím jako smyslu zbavená.

Jestli mi to přišlo přehnané? Ano, jistěže. Ven moc nechodíme. Já občas jedu do práce, Lída na nákup a jinak dělá z domova. Náš syn Luboš se učí distančně. Ven sice chodí, ale jen do přírody a vždy si pak umyje ruce. Proto mi manželčina přehnaná čistotnost přišla zbytečná, a už i trochu otravná. Zvlášť, když k tomu přidala ještě úklid mé pracovny.

Celý byt byl cítit dezinfekcí

Dvakrát denně mi dezinfikovala klávesnici. V pokoji se kvůli tomu nedalo skoro dýchat. „Čistota půl zdraví, tak neremcej,“ usměrňovala mě, když jsem chtěl něco namítnout. Kdyby to zůstalo v těchto mezích, asi bych to ještě pochopil. Sice těžko, ale pochopil. Jenže ona šla ještě dál.

Vždycky po večeři jsme se odebrali k televizi, dali jsme si skleničku vína a pak to bylo vždy stejné. Vyčistit zuby a spát. Chodíme do ložnice společně. Jednoho večera ale řekla, ať jdu napřed, že hned dorazí. Zmáhala mě únava, takže jsem si šel lehnout. Lída přišla za půl hodiny. Sotva ulehla, ložnicí se rozlil již povědomý zápach dezinfekce. „Co jsi ještě dělala?“ zeptal jsem se tiše.

Byla špinavá vana, tak mi to nedalo a ještě jsem ji umyla,“ řekla. V jedenáct hodin večer mi to nepřipadalo normální, ale hádat jsem se nechtěl. Nešlo mi přes ten zápach usnout, tak jsem otevřel okno, abych popadl dech.

Podivný rituál mé ženy

Od toho večera jsem chodil do ložnice pravidelně sám. Žena tvrdila, že musí ještě něco poklidit. Když už to trvalo skoro týden, byl jsem zvědavý, co v té koupelně vlastně dělá. Předstíral jsem, že jdu spát, ale číhal jsem, až Lída zmizí v koupelně. Po chvíli jsem se tam vplížil a nestačil jsem se divit tomu, co vidím. Lída stála ve vaně a stříkala na sebe dezinfekci.

Co to proboha děláš? Jsi normální?“ vyděšeně jsem na ni křikl. „No, myju se,“ řekla. „Dezinfekcí? To snad nemyslíš vážně! Okamžitě to ze sebe spláchni!“ Bylo mi jí trochu líto, protože bylo znát, jak se cítí trapně.

Řekl jsem jí, aby se vzpamatovala

Tak to děláš každý večer, než jdeš spát?“ otázal jsem se opatrně v posteli. „Chci být čistá a voní mi to,“ pokrčila rameny. Bylo už pozdě večer, takže jsem to neřešil. Hned ráno jsem si ji ale posadil ke stolu.

Lído, máš zřejmě duševní poruchu, kterou musíme včas zarazit. Všechny dezinfekce zamykám do skříně. Na mytí máme mýdlo, tak se, prosím tě, vzpamatuj a buď zase normální,“ oznámil jsem jí. Seděla nešťastně na židli, jako bych jí sebral hračky.

Nikdy by mě nenapadlo, že místo mýdla bude používat dezinfekci. Zjevně jí už nouzový stav leze na mozek.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články