PORADNA: Váhám, zda kamarádce říct, že ji snoubenec podvádí. Zde existuje jediné správné řešení, míní psycholožka Samsonová

PORADNA: Váhám, zda kamarádce říct, že ji snoubenec podvádí. Zde existuje jediné správné řešení, míní psycholožka Samsonová
Zdroj: se souhlasem Sylvie Mobagi

V polovině května vás zaujal příběh Šárky, jejíž nejlepší kamarádka se má brzy vdávat. Jenže Šárka nedopatřením zjistila, že budoucí novomanžel Terku už léta podvádí. Nyní váhá, zda to kamarádce říct. Jak se k takové situaci postavit, poradila Šárce zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 10. 06. 2021 13:00

Šárka s Terkou tvoří nerozlučnou dvojku už od základní školy. Nikdy před sebou neměly žádné tajemství. Tedy až dodnes. Šárka totiž nedávno zjistila, že Terčin přítel Tomáš, kterého si má její kamarádka brzy brát, je sukničkář.

Šárka ho nejprve načapala s cizí blondýnou na benzínové pumpě, kde se oddávali sexu, a později ho se stejnou ženou zahlédla líbat se na ulici. Tomáš Šárce přiznal, že je Terce už roky nevěrný, a dal jí nůž na krk, aby kamarádce nic neříkala. Šárka si teď neví rady. Prozradit Terce pravdu, která ji těžce raní, nebo se do jejího vztahu nemíchat?

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Šárko, máte svoji kamarádku ráda, to je zjevné. Je jasné, že ji dané zjištění nepotěší, ale přece jen, opravdu ji lze nechat jen tak jít do manželství s takovým mužem? Vy byste se na jejím místě na sebe nenaštvala, kdybyste jednou procitla a zjistila, že vaše kamarádka to věděla?

Já jsem opravdu dost pragmatická, takže pokud se jedná o jednorázovou „akci“, tak bych to kamarádce neříkala, protože byť je jasné, že zahýbat se nemá, tak přece jen „uklouznout může každý“ a opravdu existují páry, kterým nevěra zlepšila vztah.

Nicméně čím si to u mě Tomáš zkazil a proč bych to kamarádce rozhodně řekla, jsou dvě věci. První je fakt, že vám vyhrožoval. Druhá věc je pak to, že se doznal k opakovaným nevěrám.

Chápu, že to je citlivé téma, rozhodně bych to na kamarádku nevybalila rovnou a bez přípravy. Spíše bych jí třeba vyprávěla příběh o anonymní kamarádce. Popsala bych situaci, jak jste jela tankovat a i to vyhrožování. Pak bych se kamarádky zeptala, co mám dělat, zda to té „dosud neznámé kamarádce z mého příběhu“ říct, či ne. Že se bojím, že jí ublížím a že se bojím, že nakonec bude věřit jemu…

Zeptala bych se jí, co si o tom myslí ona. Zda ji napadá, co ještě by se dalo udělat, jak ji na to navést, aby si přítele proklepla sama. A pak, až by mi kamarádka řekla „já bych jí to prozradila“, bych ji objala a oznámila jí, že ten kluk z příběhu byl Tomáš a ta kamarádka je ona.

Určitě bude v šoku, protože její myšlenky jsou teď jinde, ale tomu drzounovi, co vám vyhrožuje, bych to fakt nedarovala. Nicméně rozhodnutí je na vás. Pokud to kamarádce řeknete, riskujete, že opravdu nakonec uvěří jemu, protože je evidentně dost dobrý lhář a vy o kamarádku přijdete (minimálně na nějaký čas, než sama procitne).

Pokud to kamarádce neřeknete, riskujete, že ji necháte „padnout do potíží" zvaných společné jmění manželů, děti, atd. a s tím spojené soudy. A jednou, až to praskne, riskujete, že o kamarádku přijdete, když vyjde najevo, že jste to věděla a neřekla jí to. Abyste se rozhodla správně, zeptejte se sama sebe: Chtěla byste to na jejím místě vědět? Co byste na jejím místě udělala, abyste si informaci ověřila? Držím vám pěsti!

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články