Zakázaný český film Džusový román: Jak dopadli hlavní hrdinové? Docentka, slavný režisér i tragická smrt

Džusový román
Zdroj: TV Seznam
Džusový román - syrově realistické drama o lásce a životním zklamání. První hraný snímek režiséra Feniče.
Laura Kurovská se herectví nevěnuje. Nyní působí na Oxfordu.
Film mohl jít do kin až po čtyřech letech. A to jen do těch vybraných a s upozorněním, že snímek nezobrazuje realitu života v Československu.
Z Aleny Mihulové se stala respektovaná herečka.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Džusový román je realistický snímek o první lásce a životním zklamání, jenž natočil režisér Fero Fenič, který se do té doby zaobíral dokumentární tvorbou. A možná právě proto působí film v některých místech až syrově. Vždyť také trvalo celé čtyři roky, než mu pohlaváři dali zelenou a mohl jít do kin. Jak ale dopadly hlavní herecké hvězdy? Některé pokračovaly dále, jiným tato zkušenost bohatě stačila.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 10. 2020 16:00

Na první hraný film Fero Feniče s názvem Džusový román se můžete podívat dnes ve 22:35 na TV Seznam. Mladá dělnice Alena nastupuje s kamarádkou Jitkou do úplně prvního zaměstnání. Většinu dne jim vyplňuje monotónní práce u výrobní linky v továrně, po práci se však věnují hledání toho “pravého”. Jitka ví, co chce – dům, muže a kupu dětí. Záhy se jí to splní. Ale ani Alena nezůstane na ocet. Na svatbě potká pohledného Frantu, se kterým se vyspí. Jenomže to je teprve začátek.

Známá herečka i pyšný otec

Herečku Alenu Mihulovou není třeba dlouze představovat. Ta zůstala věrná své profesi a po Džusovém románu se ukázala ve více než dvaceti filmech. Angažuje se také v televizi a divadle. Provdala se za režiséra Karla Kachyňu, se kterým má dceru Karolínu. Za film Domácí péče získala v roce 2015 Českého lva.

Josef Vaidiš si zahrál pouze ve třech filmech. Po natáčení emigroval do Německa, kde se stal úspěšným podnikatelem. A neméně úspěšnou je i jeho dcera Nicole. V roce 2003 se stala profesionální hráčkou tenisu. Je již podruhé vdaná za Radka Štěpánka. A právě v druhém manželství se jim narodila dcera Stella.

Docentka a významný kameraman

Ani představitelka Jitky, Laura Kurovská, se v herectví nenašla. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a nyní pracuje v Oxfordu jako konzultantka. Traktorista Ladislav Balous zase získal práci vedoucího rekvizitáře na Barrandově.

Jaroslav Brabec přešel takzvaně na druhou stranu. Stal se z něj významný filmový a televizní kameraman a režisér. Kromě toho se také věnuje scenáristice a vysokoškolské pedagogice. Je držitelem třech Českých lvů a čestného uznání za kameru, které obdržel díky filmu Poklad hraběte Chamaré. Ze současnosti jmenujme jeho filmy Kuře melancholik či Andělská tvář.

Zákeřná nemoc a královna šansonu

Práci architekta Ludvíka Širokého jsme mohli vidět v takových hitech jako Kamarád do deště, Bony a klid, Konec Básníků v Čechách či Princezna Fantaghíro. Za svůj výkon byl čtyřikrát oceněn. Zemřel v pouhých 51 letech po zákeřné nemoci.

A nakonec nesmíme zapomenout na královnu našeho šansonu Hanu Hegerovou, která si ve filmu rovněž zahrála. Když se pak po dvaceti letech promítal znovu, a to na srazu, který zorganizoval Fero Fenič, dojalo ji to k slzám. “Při sledování mne zaplavil smutek z té doby,” prozradila zpěvačka.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Džusový román, Josef Vaidiš, Nicole Vaidišová, Hana Hegerová, Alena Mihulová

TV Seznam: Džusový román

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články