Evelína (35): Manžel slíbil, že se o nás finančně postará. Když to nedokázal, uchýlil se k svéráznému řešení

Evelína (35): Manžel slíbil, že se o nás finančně postará. Když to nedokázal, uchýlil se k svéráznému řešení
Zdroj: Unsplash

Evelína se za Lukáše provdala velmi mladá, protože čekala dítě. Jaký její choť ve skutečnosti je, zjišťovala až postupně. Vyklubal se z něj slaboch, který řeší problémy alkoholem. Vinou popíjení už přišel o práci a situace se stále zhoršuje.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 08. 2021 13:00

S Lukášem (36) jsme se brali ve věku, kdy jsme ještě moc rozumu neměli. Bylo mi dvacet a byla jsem v osmém měsíci těhotenství. Vlastně jsme neměli na výběr. Dalo by se říct, že jsme se lépe poznali až po svatbě.

Manželovi se přestalo dařit v práci

Úplně cizí jsme si sice nebyli, ale nevěděli jsme o sobě zdaleka všechno. Až časem jsem poodkryla Lukášovy temnější stránky. Byl to ten typ muže, který považoval za svoje životní poslání starat se o rodinu. Chtěl sobě a všem okolo dokázat, že o jeho ženu a děti bude dobře postaráno. Ze mě tedy udělal ženu v domácnosti. On byl ten, kdo nosil domů peníze.

Do jisté míry se mi to líbilo, ale sama jsem toužila něco dokázat. Když už to vypadalo, že bych mohla nastoupit do práce, znovu jsem otěhotněla a zůstala další tři roky doma. Už jsem si je neužívala jako u prvního dítěte. Pár let před třicítkou a já stále nebyla nic, jen máma dvou dětí. Během mateřské jsem tajně docházela na rekvalifikační kurz.

Lukáš dělal všechno proto, aby nás uživil. O mých úmyslech jít do práce neměl ponětí. Krize přišla v době, kdy se mu v zaměstnání přestalo dařit. Potýkali jsme se s finanční krizí. Tehdy začal Lukáš sem tam popíjet. Nejprve si občas dal skleničkou vína. Vždycky, když byl připitý, dostal sentimentální náladu.

Začal hodně pít

Problémy u něj v práci pokračovaly, čímž se zhoršovalo i jeho pití. Po cestě domů se vždy stavil v hospodě. Nemám představu, kolik toho tam vypil. Domů každopádně chodil dost pod parou a ještě si naléval víno. Nejhorší bylo, že v tom stavu chodil za dětmi. Valil jim do hlavy srdceryvné kecy o tom, jak se o ně postará. Děti z něj byly dost zmatené.

Chybělo pár měsíců do toho, aby mladší syn nastoupil do školky. Můj plán jít do práce se mohl konečně zrealizovat. Lukášovo pití nabíralo na obrátkách. Jediné místo, kde snad nepil, byla práce. Bohužel jednoho dne si nedal pozor a dali mu tam dýchnout. Měl v dechu zbytkový alkohol. Letěl na paragraf.

Najednou jsme museli vyžít jen z rodičovského příspěvku. Když byl Lukáš doma, využila jsem toho. Nastoupila jsem do práce o něco dříve. Věřila jsem, že když bude hlídat syna, nenapije se.

Živím rodinu ze svého platu

Dlouho to tak i bylo. Jenže pak šel syn do školky a Lukáš byl pořád bez práce. Živitelem rodiny jsem se stala já. Dařilo se mi a můj plat nám stačil. Sice jsme překonali finanční krizi, ale přišla ta manželská. Z Lukáše se stával opilec. Nebylo snad dne, kdy by se nenapil.

Na moje prosby, aby vzal rozum do hrsti, nereagoval. ,,Co jsem to za chlapa, když se neumím postarat o rodinu? Jsem k ničemu,“ litoval se. Zprvu mě to dokázalo obměkčit, ale pak mi to lezlo na nervy. Jak se má situace dnes? Děti jsou už velké. Lukáš občas chodí někam na stavbu, aby něco vydělal. Pije bohužel dál. Jeho rostoucí břicho a klesající chuť k životu mě děsí. Bohužel nejsem ten typ, co by ho dokázal opustit.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články