Jak vybrat správnou podlahu pro váš byt: 4.díl: Koberce vdechnou pokoji osobitost a zútulní ho

Koberce místnost zútulní
Zdroj: Podlahylevne.eu
Koberec Brooklyn je držákKoberce místnost zútulníVolte koberec podle toho, kde ho chcete mít položenýOriginální koberce jsou trendy+ 5 fotek+ 6 fotek

V minulých dílech našeho miniseriálu jsme se zaměřili na hladké podlahy, v tom dnešním se podíváme hlouběji na textilní podlahové krytiny - tedy na koberce. U českých zákazníků jsou koberce také velmi populární, výrobci často označují Českou Republiku jako "Malou Anglii".

Redaktor
Redaktor 29. 11. 2018 09:28

Koberce lze rozdělit do různých kategorií podle několika základních hledisek. V dnešní době je pro koncového zákazníka nejčastěji využívané dělení podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, typu vlasu a podle použití.

Kvalita koberců obecně je dána druhem vlákna a celkově jeho konstrukcí. Z praxe můžeme doporučit nakoupit raději dražší, ale kvalitnější materiál, pokud to rozpočet dovolí. V naší nabídce naleznete všechny typy koberců od renomovaných západoevropských výrobců jako je např. BALTA, ITC, IDEAL, LANO a TIMZO.

Dělení koberců dle použitého materiálu - vlákna

1. Koberce z polyamidového vlákna (PA)

2. Koberce z polypropylenového vlákna (PP)

3. Ostatní syntetické koberce

4. Přírodní koberce

Polyamidové vlákno je v současné době nejčastěji používaným materiálem, protože kobercová vlákna z PA mohou být obarvena jakoukoliv barvou, jsou pružná a mají velmi dobrou tvarovou paměť (i při větší zátěži se vlákno nezlomí) a mají velmi dobré tepelně-izolační i akustické vlastnosti. Jedinou nevýhodou by mohla být cena, toto vlákno je oproti polypropylenu vzhledem k jeho vlastnostem dražší.

Polypropylenové koberce se vyznačují nízkou cenou, nejsou tak stálobarevné a odolné proti znečištění. Nejsou vhodné do extra namáhaných prostorů, tedy jsou méně vhodné pro komerční využití. Vlákno není tak pružné, při větší zátěži má tendenci se lámat.

Mezi ostatní syntetické koberce můžeme řadit např. koberce z polyesterového vlákna (PES), které se vyznačují extrémní jemností, jsou velmi hebké a příjemné na dotek. Toto vlákno se používá hlavně u kusových koberců. V současné době se také hojně využívá mix obou vláken PP a PA a vyrábí se koberce z obou. To vše kvůli dobrému poměru cena/kvalita.

Mezi přírodní koberce bychom mohli zařadit např. vlněné koberce, jejich cena je však velmi vysoká a tyto koberce nejenom z českého trhu pomalu ale jistě mizí.

Dělení koberců dle typu vlasu

Další možnost, jak dělit koberce je dle typu vlasu – tedy konstrukce koberce. Zde se již dostáváme k tomu, jak koberec vypadá, toto dělení je většinou zřejmé na první pohled. Základně bychom mohli koberce rozdělit do tří skupin. Obrázky s různými typy vlasu naleznete níže v galerii.

1. Smyčkové koberce

2. Střižené koberce

3. Mix obou

"Smyčkové koberce jsou díky svému tvaru více odolné vůči zátěži, mají dobrou tvarovou paměť. Vlákna se po zatížení vracejí do původního stavu. Jsou vhodné do místností s velkým provozem a intenzitou zátěže. V domácnostech je proto můžeme doporučit zejména do chodeb, kde je velký provoz. Smyčkové koberce se také lépe udržují čisté," prozrazuje Jan Kalina, majitel eshopu Podlahylevne.eu

Střižené koberce se vyrábí tak, že se při výrobě konce smyček sestřihávají na stejnou výšku. Díky stejné délce vláken působí celý koberec jednotně a vynikají tak na něm případné vzory a barvy. Koberce se střiženým vlasem jsou příjemné na dotek a mají luxusnější vzhled. Jsou vhodné pro použití do většiny domácností. Můžeme je tedy doporučit zejména do obývacích pokojů nebo ložnice.

Fantazii se meze nekladou a proto výrobci přicházejí s různými modifikacemi těchto dvou základních skupin, vzniká tak opravdu nepřeberné množství designů koberců, které uspokojí potřeby každého náročného zákazníka.

Rozdělení koberců podle použití

Toto dělení je velmi jednoduché, koberce podle něj můžeme rozdělit do dvou základních skupin, a to:

1. Bytové koberce

2. Objektové koberce

"Mezi bytové koberce řadíme i kusové koberce, které slouží zpravidla jako zpestření jakékoliv hladké podlahy a interiéru. Bytové koberce mohou být vyrobeny z PA i PP vlákna a mohou být střižené i smyčkové. Objektové koberce bývají častěji vyrobeny z PA vlákna, patří mezi ně i kobercové čtverce a jedná se o koberce, které jsou vhodné do kanceláří, hotelů či do nákupních center," představuje bytové koberce Kalina.

Spodní vrstvu bytových koberců tvoří nejčastěji filcová vrstva, která garantuje měkký došlap, zlepšuje akustiku a výrazně zvyšuje komfort bydlení. U objektových koberců se častěji setkáváme se spodní vrstvou vyrobenou ze syntetické juty - jedná se o pevnou mřížku, která zajišťuje zejména kompaktnost a odolnost koberce.

Výhody koberců v metráži:

Velký výběr vzorů, barev a typů

Vhodné pro alergiky

Zlepšují akustiku v místnosti

Měkký, teplý došlap

Zabraňují víření prachu

Tepelně izolují

Nevýhody koberců v metráži:

Náročnější údržba, nutný kvalitní vysavač a občasné mokré čištění

Zachytává se v nich srst domácích zvířat

Horší odolnost proti skvrnám oproti hladkým podlahám

Kobercové čtverce

Kobercové čtverce mají v podstatě stejné vlastnosti jako koberce v metráži, jsou velice robustní a pevné. Spodní vrstvu tvoří zpravidla tzv. Bitumen, tedy pevná guma, která zabezpečuje rozměrovou stálost. Jsou dodávány v jednotlivých čtvercích, většinou o rozměru 50 x 50cm. Jedná se o zátěžové, ale i bytové koberce.

Instalují se buď na oboustrannou lepící pásku nebo osvědčenou metodou tzv. suchého zipu. Mezi největší výhody kobercových čtverců patří vysoká míra kreativity, kdy můžete kombinovat více barev v jedné místnosti a směr pokládky a v případě poškození lze vyměnit pouze jednotlivé čtverce. Jako nevýhodu bychom mohli jmenovat snad jejich vyšší pořizovací náklady.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články