9 způsobů, jak dokonale uklidit byt bez drahých čisticích prostředků

Můžete si vyrobit vlastní prostředky.
Zdroj: Pixabay
Můžete si vyrobit vlastní prostředky.Uklidíte raz dva.Známe spoustu vychytávekInspirujte se.+ 2 fotky+ 3 fotky

Každá správná hospodyňka by měla umět vycídit svůj byt či dům i pomocí podomácku vyrobených prostředků nebo zkrátka dostat svoje bydliště do pucu i díky vychytávkám, které zná jen ona sama. A my vám teď pár takových fíglů poradíme.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 07. 07. 2018 18:54

1. Vykašlete se na drahé mycí prostředky

Zatímco spíte, vaše koupelna nabývá čistoty a lesku. Snová představa? Nikoliv, pokud před ulehnutím rozprášíte na dlaždičky a sprchové dveře směs ohřátého octa a obyčejného mycího prostředku na nádobí. Postačí hrnek od každého. Druhý den obě plochy jen otřete hadrem. Dezinfekční účinky octa ve spojení s mycími schopnostmi přípravku koupelnu nejen perfektně vyčistí, ale i zkrášlí leskem.

2. Nevysávejte chlupy domácího mazlíčka

Pokud patříte mezi otroky svého chlupatého domácího mazlíčka a chodíte za ním s vysavačem v ruce, jistě dokážete vyjmenovat všechny nevýhody bolestivých zad. Chcete-li se bez nich obejít, příště si na odstranění chlupů vezměte gumovou stěrku na podlahu. Ano, i v případě, že podlahy zakrývají koberce. Díky efektivnějšímu způsobu úklidu denně uspoříte několik minut navíc pro sebe.

3. Zužitkujte papírové role

Nevyhazuje váš protějšek role od papírových ubrousků, alobalu nebo potravinové fólie? Možná tuší něco, co vy ne! Tento domnělý odpad skvěle poslouží jako úložiště pro šňůry a kabely. Každou roli uřízněte v délce 15 cm a vložte do ní cokoliv, co se snadno zamotá. Ušetříte tím čas pro smysluplnější činnosti, než je hledání konce kabelu v chaotickém klubku.

4. Setřete připáleniny v mikrovlnce jedním tahem

Jednou z řady otravných domácích prací je bezesporu čištění vnitřku mikrovlnné trouby. A tak se snadno může stát, že si na skvrny vzpomenete až ve chvíli, když jsou téměř nedobytné. Únavnému drhnutí se snadno vyhnete, pokud před umýváním v troubě ohřejete malou misku s octem. Nečistoty se uvolní a půjdou dobře setřít. Jako alternativu lze použít i vodu s citronem.

5. Odlepte sukni z punčocháčů jednou provždy

Statická elektřina v čerstvě vypraných šatech dokáže rozladit nejednu ženu – sukně se nelichotivě lepí na punčocháče a oblečení ztrácí tvar. Přitom s ní lze jednoduše zatočit. Stačí přidat do sušičky několik alobalových koulí o velikosti golfového míčku.

6. Nechte zazářit kartáček na zuby jinde

Čistota v domácnosti je stejně důležitá jako zubní hygiena. A obě mají stejného maskota. Zubní kartáček vyčistí jemné záhyby, které kvůli obtížné dostupnosti často záměrně přehlížíme. Přitom na splachovacích zařízeních, kohoutcích, klikách i knoflících spotřebičů ulpívá největší množství bakterií.

7. Rozpusťte připáleniny v peroxidu vodíku

I připálené hrnce si zaslouží druhou šanci. Nalijte na jejich dno peroxid vodíku, hojně ho posypte jedlou sodou a nechte směs pracovat přes noc. Většina nečistot se samovolně uvolní. Zbytek vydrhněte.

8. Ukliďte časopisy za několik vteřin

Jak rychle uklidit časopisy? Vložte je do prázdné krabice od kukuřičných lupínků nebo müsli. Stejně tak můžete bleskurychle vnést řád hromadě účtenek, papírů nebo třeba receptů.

9. Neplýtvejte jídlem

Nestíháte spotřebovat všechno ovoce a zeleninu čerstvé? Uskladněte je v mrazáku – a to v tekutém skupenství. Až budete v zimních měsících potřebovat dobít baterky, přirozeně rozmrazené smoothie v bio kvalitě poslouží spolehlivě.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články